Начало Здравна медиа Здравни новини Хроничната бъбречна недостатъчност може да се прояви по време на бременност

Хроничната бъбречна недостатъчност може да се прояви по време на бременност

Хроничната бъбречна недостатъчност може да се прояви по време на бременност - изображение

Пациентите с хронично бъбречно заболяване в България са близо 700 000-750 000, което е 13% от населението. Изчисленията показват, че всеки осми българин страда от него. В страната има 3800 души, които са на хемодиализа, провеждана в 84 диализни центъра, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна".

Хроничното бъбречно заболяване е проблем на 195 млн. жени в света и е осмата по ред причина за смъртност и болестност сред дамите. Началникът на отделение "Диализно лечение" в болницата д-р Красимира Ашикова обяснява, че хроничното бъбречно заболяване води до хронична бъбречна недостатъчност. То може рязко да се появи по време на бременност.

Преди години страдащите от нея можеха да подават молби за трансплантация и да чакат реда си да бъде извършена. Вече тази възможност от известно време имат и болните от хронично бъбречно заболяване, без значение дали са на диализа.

От появата на това състояние са най-застрашени пациентите със сърдечносъдови заболявания, диабетици, болните от подагра, хипертониците и страдащите от затлъстяване. Поради липсата на изявена симптоматика често увреждането на бъбреците се диагностицира късно.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: trud.bg
Снимка: steadyhealth.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниКлинични пътекиЛеченияСпециалистиБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиВидеоДиетиФизиологияПатологияСнимкиИзследванияОрганизацииНаучни публикацииИсторияАлт. медицинаЗаведенияНормативни актове