Начало Здравна медиа Здравни новини Ще лекуват рак с нова техника, при която туморите се осветяват

Ще лекуват рак с нова техника, при която туморите се осветяват

Ще лекуват рак с нова техника, при която туморите се осветяват - изображение

Бои, които позволяват на туморите да светят, ще бъдат използвани при операции в рамките на едно десетилетие, прогнозират учени.

По този начин хирурзите ще могат да видят къде точно се намират раковите клетки в тялото и да бъдат отстранени. Изследователи показаха, че е възможно ензими в туморите да бъдат боядисвани, така че може да бъдат забелязани и разгледани по-лесно. Това ще означава, че хирурзите могат да премахнат болните тъкани, но не и здравите. А това може да означава край на интензивната химиотерапия, както лекарите могат да бъдат сигурни, че са изчистени всички ракови клетки.

"Повечето хора нямат представа, че тези неща могат да се направят, звучи като научна фантастика, но сме на по-малко от десетилетие това да стане стандартна практика", посочва биохимикът д-р Матю Богио от Станфордския университет.

Чрез новата техника пациентите ще бъдат свързвани интравенозно с багрилни молекули в кръвта, които ще пътуват до туморите. След това хирургът ще поставя малка камера в пациента, на която ще се вижда как туморите греят в яркозелено. По този начин те могат да бъдат отстранени бързо и лесно.

Флуоресцентната техника вече се използва по време на операции.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПатологияНовиниЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаХранене при...ЛайфстайлИсторияЛеченияЗдравни съветиИзследванияНормативни актовеБотаникаКлинични пътекиСпециалисти