Начало Здравна медиа Здравни новини Отстраниха рекорден по размери тумор от бъбрека на индийка

Отстраниха рекорден по размери тумор от бъбрека на индийка

Отстраниха рекорден по размери тумор от бъбрека на индийка - изображение

Екип от хирурзи отстрани най-големия бъбречен тумор, регистриран досега. Той бил с размери 31 см на 19 см, което е 50 пъти над нормалната големина на бъбрека. Той се е намирал в тялото на 28-годишната Манджу Деви от Северна Индия, съобщава med.vesti.ru.

Жената забелязва преди 3 години, че нещо не е наред и многократно ходи на лекар с оплакване от бучка в областта на корема. Компютърната томография показва образувание край десния бъбрек на пациентката, заради което панкреаса и червата са изместени вляво.

Дълго време лекарите отлагат операцията, притеснени от големината на тумора. Но в крайна сметка се престрашават и екип от специалисти извършват сложната интервенция в Общинска болница „Локмания Тилак“ в Мумбай. Тя продължава 8 часа и десният бъбрек заедно с цялото образувание са отстранени напълно. Самият тумор бил с тегло 5,5 кг. Съпоставен с теглото на отделителния орган, което е 110-140 г, е разбираемо първоначалното стряскане на лекарите. Експерти от Книгата на Гинес са вписали случая като рекорд за най-голям отстранен тумор.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: npr.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПатологияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиИзследванияИсторияЛеченияКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиБотаникаВидеоФизиологияДиетиНаучни публикацииОрганизацииЗаведения