Начало Здравна медиа Здравни новини Японските власти се опитват да намалят случаите на самоубийство вследствие преработване

Японските власти се опитват да намалят случаите на самоубийство вследствие преработване

Японските власти се опитват да намалят случаите на самоубийство вследствие преработване - изображение

Случай на починала от преумора японка нашумя 4 години след смъртта й. 31-годишната Мива Садо умира през 2013 г. след "кароши" - смърт след преработване. Сега нейното семейство е помолило работодателя й да огласи случая.

Жената е работила в централата на телевизионния канал в японската столица. Тя положила 159 часа извънреден труд, като за 1 месец ползвала само 2 дни почивка. Журналистката е отразявала изборите в Япония през лятото на 2013-а, съобщава Нова телевизия.

Подобни инциденти не са рядкост в Страната на изгряващото слънце и дори са много сериозен проблем. Тук се включват и самоубийствата на служители, подложени на прекомерен стрес от работата им. През 2015 г. 24-годишната Матсури Такахаши отнема живота си, след като е работила 100 часа извънредно.

Такива трагедии предизвикват сериозен дебат в японското общество, тъй като в тяхната култура е заложено да бъдат напълно отдадени в службата и са принудени да се трудят дълги часове, въпреки че няма категорични доказателства, че подобна практика повишава продуктивността.

По данни на японските власти всеки пети служител е застрашен от преработване. До миналата година повече от 2000 души са сложили край на живота си заради стрес, предизвикан от работата им. Не е малък броят и на тези, които са претърпели инфаркт, инсулт и други състояния.

От правителството предлагат да се сложи лимит на извънредните часове и той да е до 100. Друга мярка е да има наказания за фирмите, които оставят своите служители да работят повече от определеното.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: .japantimes.co.jp

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиСнимкиЛеченияИсторияСпортАлт. медицинаДиетиРецепти