Начало Здравна медиа Здравни новини Японци създадоха хапче, което унищожава грипа за 24 часа

Японци създадоха хапче, което унищожава грипа за 24 часа

Японци създадоха хапче, което унищожава грипа за 24 часа - изображение

Японският производител на лекарства „Шионоги“ е разработил лекарство, което се приема еднократно и може да унищожи грипния вирус за 24 часа. Изследванията показват, че то е в състояние да го убие по-бързо от всеки друг медикамент.

Лекарството е приложено върху американски и японски пациенти. Очаква се около месец март то да бъде одобрено от здравните власти в азиатската държава. Специалистите сравнили неговите възможности с тези на Тамифлу и установили, че на досега вършещия отлична работа медикамент му е нужно три пъти повече време, за да отстрани вируса.

Според специалисти тазгодишният грипен сезон изпрати почти толкова американци в болниците и спешните отделения, колкото бяха болните от свински грип през 2009 г. Много иначе здрави хора намериха смъртта си, повалени от заболяването. По тази причина фармацевтичните компании бързат да реагират преди да дойде нова вълна и да създадат нова антивирусна терапия.

Японското хапче действа по различен начин в сравнение с другите подобни медикаменти. Грипният вирус нахлува в клетките и ги принуждава да създават негови копия. Те от своя страна навлизат в други клетки и така цикълът се затваря. Съществуващите лекарства против грип възпрепятстват копията на вируса да завземат нови клетки. За разлика от тях, създаденото от „Шионоги“ хапче започва да работи много по-рано, още преди грипът да завладее клетките.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: usatoday.com; livescience.com
Снимка: wp.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноСнимкиИсторияНовиниАнкетиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиПроизводителиОрганизацииАптекиЛеченияРецептиЛайфстайлСоциални грижиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаМикробиологияГеографияХранене при...Здравни проблемиПрезентацииВидеоТестовеБотаникаАлт. медицинаИзследвания