Начало Здравна медиа Здравни новини Ясни са експертните съвети към МЗ, които заменят националните консултанти

Ясни са експертните съвети към МЗ, които заменят националните консултанти

Ясни са експертните съвети към МЗ, които заменят националните консултанти  - изображение

Здравното министерство обяви списъка на 54-те експертни съвета, които заменят съществувалите до момента национални консултанти.

Между трима и седем медици влизат в един експертен съвет. Предложенията за тях са направени от болници, университети, научни дружества. Става дума за хора не само с доказан професионализъм и опит, но и с авторитет.

Няма съществена промяна във функциите. Експертните съвети ще имат ангажимент към различни етапи от провежданата държавна здравна политика, но и към организацията, качеството и оценката на отделните дейности и практиката и ресурсното осигуряване на системата.

Екипите им ще оказват методична помощ на заведенията и на контролните органи при въвеждането на стандартите. Всеки ЕС има главен координатор, а за решенията е нужно мнозинство, когато има различни мнения, всяко от тях заедно с мотивите към него трябва да бъдат представени пред съвета.

От здравното ведомство посочват, че целта е, когато се взимат решения за качеството, ефективността и контрола на здравните услуги да участват повече изявени медицински специалисти с опит, умения и знания.

Сред главните координатори личат имената на проф. Асен Николов от "Майчин дом", на проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести, на гръдния хирург проф. Данаил Петров, на шефа на "Александровска" доц. Костадин Ангелов, на шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов, на академик Лъчезар Трайков.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини