Начало Здравна медиа Здравни новини 100 милиона души в Китай страдат от ХОББ

100 милиона души в Китай страдат от ХОББ

100 милиона души в Китай страдат от ХОББ - изображение

Близо 100 милиона души в най-населената страна в света страдат от хронична обструктивна белодробна болест. Според последното проучване на университета Тулан, публикувано в медицинския журнал "The Lancet", това са 8,6% от възрастното население на Китай.

В рамките на изследването е извършено сканиране на белите дробове на повече от 50,990 души. По думите на екипа това е най-мащабното проучване сред различни възрастови групи, което някога е провеждано в Китай.

ХОББ е възпалително белодробно заболяване, при което въздушният поток не може да достигне безпрепятствено до белите дробове. Болестта е третата водеща причина за смъртността в Китай. Най-честите предпоставки за развитие на ХОББ са тютюнопушенето и дългосрочното излагане на дразнители във въздуха, включително цигарен дим. През последното десетилетие замърсяването на атмосферния въздух е основната причина за обществено здравната криза в страната. Същевременно тютюнопушенето продължава да е широкоразпространено, особено сред мъжете.

"Нашите изследвания показват, че ХОББ преобладава сред китайците в активна възраст. Най-големите рискови фактори, които могат да бъдат предотвратени, са тютюнопушенето и замърсяването на въздуха. Програмите за превенция и по-големите усилия за предотвратяване на ХОББ в ранна възраст трябва да бъдат приоритети за общественото здраве в Китай, за да се намалят свързаните със заболяването усложнения и високият процент смъртни случаи", заяви водещият автор на изследването д-р Джиан Хъ.

Проучването установява, че ХОББ е по-разпространена сред мъжете - 11,9%, отколкото при жените - 5,4%. Процентното различие, обосновано на пола, се наблюдава сред всички възрастови групи, без значение дали участниците са активни пушачи или никога не са палили цигара.

Въз основа на сканирането на белодробна функция, учените изчисляват, че общият брой на лицата на възраст 20 или повече години с ХОББ в Китай е 99,9 милиона през 2015 г. От тях 31,5 милиона са жени и повече от два пъти повече мъже - 68,4 милиона.

Изследването установява и друг обезпокоителен факт - повечето хора, носители на заболяването, не са запознати със здравното си състояние. За по-голямата част от участниците това е първо подобно изследване, като едва 2,6% са били наясно, че страдат от ХОББ.

Екипът заключва още, че процентното разпространение на заболяването се увеличава с възрастта. Съответно 2,1% за лица на възраст 20-39 години, в сравнение с 13,7% за тези на възраст 40 или повече години. Заболяването е по-често за жителите на селските райони - 9,6%, отколкото за тези в градските райони 7,4%. Същата тенденция се наблюдава и при непушачите.

Изследователите предполагат, че тези, при които причината за ХОББ не е тютюнопушенето, развиват заболяването, заради други рискови фактори. Освен замърсената околна среда в страната, рискови фактори за развитие на заболяването в страната са поднорменото телесно тегло и липсата на качествено образование.

Изследването призовават за нови национални стратегии за обществено здравеопазване, които да предотвратяват ХОББ. По думите им е редно да се заложат програми за отказване от тютюнопушенето, по-строг контрол на замърсяването на околната среда, както и редовни профилактични прегледи на високорискови лица.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pollutionairmask.com

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни проблемиЛеченияЛюбопитноАлт. медицина