Начало Здравна медиа Здравни новини 45 процента от световното население страда от безсъние

45 процента от световното население страда от безсъние

45 процента от световното население страда от безсъние - изображение

Проблемите със съня се превръщат в глобална епидемия, която създава редица здравословни проблеми, предупреждават от Световната асоциация по медицина на съня.

Поредица от медицински изследвания показват, че липсата на добър сън може да стане причина за високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, белодробни заболявания.

Липсата на сън може да доведе до влошена концентрация и да се отрази негативно при дейности, които изискват прецизност и добра кондиция. Голям процент от пътните инциденти стават именно поради заспиване на водача зад волана вследствие на непълноценен нощен сън.

"Нарушеният сън не е заболяване, а симптом, на който трябва да бъде обърнато внимание и задължително да бъде потърсена лекарска помощ. Едва след като бъде намерена причината за безсънието, може да бъде започнато адекватно лечение", предупреждават лекари.

Според резултатите от последни проучвания 45 процента от човечеството страда от нарушения на съня, твърде малък процент от хората обаче обръщат сериозно внимание на проблема си.

"Ако проблемите със съня продължават по-дълго от месец, е наложителна консултация със специалист", категорични са лекарите.

От Световната асоциация по медицина на съня съветват продължителността на нощния сън да не е по-кратка от 6,5 часа и припомнят, че добрият сън е гаранция за по-дълъг живот, щастие и по-висока работоспособност. Хроничното недоспиване от своята страна доказано води до стрес, депресия, заболявания, ниска рабоспособност, катастрофи и ранна смъртност.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаПсихологияСнимкиНовиниЛеченияФизиологияНормативни актовеРецептиИсторияСпортДиетиИзследванияВидеоБотаникаОрганизацииСоциални грижиТестовеЗаведенияАнкетиИнтервютаПроизводителиОткритияОбразованиеКлинични пътеки