Начало Здравна медиа Здравни новини 56 милиона аборта се извършват всяка година

56 милиона аборта се извършват всяка година

56 милиона аборта се извършват всяка година - изображение

Броят на абортите е спаднал в последните 25 години, според изследване на "Института Гутмахер", публикувано този вторник. Причината е по-голямата информираност и по-лесният достъп до контрацептивни средства.

В периода 2000 г. - 2017 г. 33 страни са разширили обстоятелствата, при които извършването на процедурата е законово разрешена. Същевременно броят на предизвиканите аборти остава най-голям в страните с най-рестриктивни мерки.

Докладът установява, че всяка година се извършват около 56 милиона аборта или една четвърт от всички бременности завършват с аборт. Близо 50 милиона от тях са в развиващите се страни.

Тъй като има толкова много жени в детеродна възраст, заради нарастването на популацията в световен мащаб, макар че количеството на абортите е нараснало (от 50 милиона в периода 1990 г. -1994 г.  до 56 в рамките на 2000 г.- 2014 г.), съотношението им е спаднало от 40 на 35 на всеки 1000 жени, се казва още в доклада.

Швейцария има най-ниска честота на абортите - 5 на 1000 жени. В Америка те са 13 на 1000 жени, колкото и във Великобритания. В Колумбия и Мексико броят на прекъснатите бременности достига до 34 на 1000 жени. Прогнозната стойност на абортите в Пакистан е най-висока - 50 от 1000 жени.

"Аборти се извършват по целия свят, независимо от правната ситуация. Но процедурата е най-сигурна, когато е законна. Въпреки това, някои страни с широко либерални закони все по-често прибавят ограничения, които намаляват достъпа до правни процедури; става дума за Съединените щати и няколко страни от бившия Съветски съюз или зоната му на влияние", се казва в доклада.

Администрацията на Тръмп е прегърнала идеите на консервативното движение за ограничаване на правата на абортите в САЩ. По-рано тази седмица губернаторът на Мисисипи подписа закон, забраняващ повечето аборти след 15-та седмица на бременността, въпреки че федералният съдия блокира закона във вторник.

Освен това отделът "Здраве и човешки услуги" обърна гръб на политиката от времето на Обама, която улесняваше достъпа до контрацептиви сред младежите, за да се избегне забраменяването в тийнейджърска възраст. Изледване проведено през 2012-а доказва, че осигуряването на безплатни контрацептиви е намалило нежеланите бременности и аборти между 62% до 78%. Въпреки тези резултати намерението на отдела е сред подрастващите да се говори за въздържание, което доказано няма ефект.

"Повечето жени, които избират да извършат аборт, го правят, защото на първо място не възнамеряват да забременеят. Разбирането за необходимостта от контрацепция е от решаващо значение за по-нататъшното намаляване на този процент", казва Сушийла Синг, вицепрезидент за Международни изследвания в "Института Гутмахер".

Докладът посочва, че честотата на абортите варира значително в различните части на света. От всички световни подрегиони Източна Европа отбелязва най-голям спад в броя на абортите от 88 на 1000 за периода 1990 г.-1994 г. до 42 на 1000 през 2010 г. -2014 г., което съответства на увеличаване на достъпа до модерни контрацептиви след разпадането на Съветския съюз.

Най-високите нива на абортите сега са отбелязани в Латинска Америка и Карибите, където абортът е забранен.

"Силно ограничителните закони не премахват практиката за прекъсване на бремеността, но правят процедурата много по-опасна", се казва в доклада.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: guttmacher.org, nbcnews.com
Снимка: jpmsonline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЛеченияАлт. медицина