Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Акад. Миланов за новостите и тенденциите от последния конгрес по неврология

Акад. Миланов за новостите и тенденциите от последния конгрес по неврология

Акад. Миланов за новостите и тенденциите от последния конгрес по неврология - изображение

Акад. Иван Миланов е роден през 1954 г. в Стара Загора. Завършва ВМИ, София, през 1981 г. и от 1981 до 1983 г. е участъков лекар в Общинска болница в Своге. През годините е бил асистент по клинична електромиография в ИСУЛ,  старши асистент в III неврологична клиника на Медицинска академия и  главен асистент в отделение за двигателни нарушения към III неврологична клиника, СБАЛНП „Св. Наум“-София. От 1997 до 2001 г. е доцент по неврология към III неврологична клиника, СБАЛНП „Св. Наум“, а от 2001 г. е професор по неврология.

Акад. Миланов е заемал длъжностите зам.-ректор на Медицински университет, София, както, изпълнителен директор на Университетска болница “Св. Наум“, както и  зам.-министър на здравеопазването. От 2010 до 2011 г. е началник Неврологична клиника МБАЛНП „Св. Наум, а от 2012 г. до сега е нейни изпълнителен директор. Акад. Миланов е първият български невролог академик в БАН, и е председател Българското дружество по неврология. Той е автор на 560 научни публикации, на монографии, учебници и ръководства.

Акад. Миланов, миналата седмица организирахте традиционния конгрес по неврология. Моля, споделете най-важните новини и тенденции представени на него.

Новостите са свързани с възможности за профилактично лечение на пациенти с мигрена с чести пристъпи, разработване на ваксини за лечение на Паркинсонова болест и нови медикаменти за лечение на първично прогресираща форма на множествена склероза за която до сега нямаше лечение.

На конгреса имаше и международно участие. Какъв е опитът на чуждите експерти в справянето с неврологичните болести?

За нас беше радостна новина да разберем че в момента лечението в България не се различава от това в Европа, САЩ и Канада, просто там нещата са по-ясно регламентирани. Все още нашата организация за лечение на мозъчните инсулти не е добра и нямаме подготвени специалисти за ендоваскуларно лечение.

На кое място е България по неврологични заболявания в сравнение с останалите европейски страни?

България се различава от другите държави само по отношение на броя пациенти с мозъчни инсулти и смъртност от инсулти. По този показател сме на първо място в Европа.

Множествената склероза е болест, която засяга все по-млади хора. Колко са диагностицираните случаи на множествена склероза в страната ни?

В България се лекуват около 1800 човека, което приблизително отговаря на броя болни по епидемиологични данни.

Какви са тенденциите в лечението на тази болест?

Тенденциите са към имунореконструктивна терапия – краткосрочно прилагане на медикаменти, които имат дългосрочен ефект – до 5 години след приложеното лечение.

Има ли рискови групи, които са предразположени към заболяване от множествена склероза?

Рискови групи са младите хора, които имат по активна имунна система. Други рискови фактори засега не са известни.

Има ли ефективна профилактика, с която рисковите групи трябва са се съобразяват?

Профилактика няма за нито едно автоимунно заболяване.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовини