Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Азарова: Лазерите имат невероятен потенциал като антиейдж процедури, но в ръцете на опитен лекар

Д-р Азарова: Лазерите имат невероятен потенциал като антиейдж процедури, но в ръцете на опитен лекар

Д-р Азарова: Лазерите имат невероятен потенциал като антиейдж процедури, но в ръцете на опитен лекар - изображение


Д-р Мария Азарова е голямо име в естетичните апаратни процедури. Нейната експертиза е високо ценена в цял свят. Работила последователно в прочутата болница за пластична хирургия Ashok Gupta’s, прочутата в Дубай естетична клиника Cosmesurge, Kalium Group и Medica Group. Лектор е към Institute of Medical Aesthetics (IMA), обучител към Professional Medical Educational Association USA, с фокус върху Medical Laser Training Programs, базирани на NCLC (National Council of Laser Certification) USA, лектор по програмите A4M (American Fellowship for Anti – Aging Medicine). Придобила лицензи по DHA and DHCC.
Последното й професионално предизвикателство е работата в екипа на столичната Хил клиник като ръководител на сектора „Апаратни процедури“ в отделението по Естетична дерматология. С екипа на клиниката тя се познава от години, тъй като е била многократно техен обучител за работа с машините, с които Хил клиник непрекъснато обновява арсенала си. Разговаряме с д-р Азарова за силата на лазерните терапии и нейното виждане за бъдещето на естетичната медицина.

Трябва ли всяка дама, която държи на външния си вид да прибягва до услугите на професионалист и защо?

Убедена съм, че всяка жена, а защо не и всеки мъж, трябва да има доверен естетичен лекар. Както зъболекарят се грижи за перфектната усмивка, а фризьорът за безупречната прическа е добре да има професионалист, който да следи за здравето и красотата на кожата. Освен това смятам, че посещенията в естетична клиника трябва да са регулярни, за да има продължаващ във времето ефект. Когато при мен идват пациенти, с които работим от години, аз мога да съм по-полезна, защото знам проблемите им и какви процедури им влияят положително. Консултацията с естетичен лекар може да спести много време и средства, а и да предотврати разочарованията от самолечението. Когато говорим за акне, например, от ключово значение е терапията да бъде назначена от специалист.

Освен терапиите в кабинета какво друго препоръчвате на пациентите си?

Има състояния, които могат да се повлияят само със специализирани процедури – това са белезите, стриите, акнето, слънчевите петна или т.нар. хиперпигментации. Но за общото добро състояние на кожата следва да се полагат и грижи у дома. Например, линията AQ skin Solution е чудесно решение за почти всяка кожа. Първоначалното предназначение на продуктите е било насочено към пациенти с тежки изгаряния, но в последствие развиват и линия за домашна употреба. Само след седмица-две пациентите ми се радват на значително по-сияеща и млада кожа. Доволни са и от текстурата на продуктите, които се нанасят лесно. Нови са за българския пазар, но горещо ги препоръчвам.

Фокусирана сте към естетични процедури, които се извършват с апарати. Какъв ефект можем да очакваме от тях?

Силата на лазерите и радиочестотните машини е голяма, но от решаващо значение е кой борави с тях. Опитният, знаещ лекар може да постигне изключителни успехи в корекцията на кожни дефекти. В същото време ако човек няма достатъчно информация и умения трудно ще реши проблемите, а дори може да ги задълбочи. Пациентът не трябва да избира само по-ниската цена, но и да се отчита евентуален здравен риск, ако попадне на некоректни или недостатъчно професионално подготвени естетични специалисти. За всеки апарат, с който боравя, аз се запознавам в детайли с вложените технологии и клиничните изследвания, проведени преди имплементирането му в практиката. Също така с годините съм натрупала ценна рутина, която ми дава възможност при първоначалния преглед да установя с точност какви са проблемите на дадената кожа. Най-често това е загуба на еластичност и появата на бръчки – дефект, с който апаратните процедури могат да се справят доста добре. Но това могат да са и по-специфични индикации, които имат също своя медицински отговор, но изискват повече индивидуални настройки на апарата и по-задълбочена работа.

Кои са най-популярните дефекти, заради които пациентите се обръщат към Вас през зимния сезон?

Зимата е благоприятно време за всички процедури, които ползват лазерната или радиочестотна енергия. В Хил клиник разполагаме с авангарда в апаратите за третиране на стрии – лазер Harmony XL Pro и радиочестота Accent Prime. Пикселизираната енергия създава множество контролирани микроперфорации и в дълбочина се получават своеобразни термично атакувани колони. Редуват се обработени и незасегнати зони. Въздействието на енергията върху проблемния участък повлиява стриите и подпомага изравняването на текстурата на кожата. Благодарение на терапията чрез активна стимулация на колаген увредената тъкан се подменя с по-еластична, здрава и гладка. Сходен ефект се наблюдава и при пациенти с белези от шарка, акне или хирургични интервенции. Много добре реагират оставените от секцио белези. Буквално с 3-4 терапии широчината им намалява, релефът се изглажда и цветът се слива с околната тъкан така, че те стават практически незабележими. Подмладяващите процедури също се радват на голяма популярност. Правя третиране с различен интензитет и дълбочина на проникване, с или без аблация в зависимост от нуждите на конкретната кожа.

Източник: Хил клиник

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовини