Д-р Ана Бенова: За да победите есенните депресия, тревожност и нервност, избягвайте напитките с кофеин

С настъпването на есенния сезон, постепенно в нашия организъм се активират системи за адаптация към по-студено време. Намаляващата продължителност на деня влияе на нашия метаболизъм и нервна система. Това помага на лесно свалените килограми през лятото да се завърнат и да образуват нежелани запаси в различни телесни области. През есента се наблюдават и негативни психични състояния като депресия, тревожност и нервност. Какви храни да включим в менюто си, за да се справим с техните симптоми, как ни влияе смяната на часовото време и по какъв начин да помогнем на организма си да пребори стреса от смяната на сезоните ще разберем от д-р Ана Бенова – специалист по ендокринология, болести на обмяната и вътрешни болести.
Фрамар: Има ли определен хранителен режим, който препоръчвате да се спазва през есента?
Всеки сезон предлага определена гама от продукти. Съветът, който даваме на пациентите си, е да консумират повече плодове и зеленчуци във връзка с доставката на витамини, минерали и соли, необходими на организма. В този смисъл има известна сезонност в храненето. Есента е най-богата на плодове и зеленчуци, които хората трябва да включват в менюто си. Особено са подходящи тези продукти за хора със сърдечно-съдови заболявания, диабет и склонност към затлъстяване.
Фрамар: Как да помогнем на организма си да се справи със стреса от смяната на сезоните?
Ние сме неизменно свързани с природата и космическото пространство, така че въздействията на околната среда влияят върху човека и неговата физиология. Това се наблюдава особено силно при хора, които имат някакво заболяване. Както смяната на часовото време, така и смяната на сезоните дава отражение върху адаптирането на организма към тези промени. Това, което препоръчвам, е да се съблюдава определен ритъм на живот по отношение на събуждане, ставане от сън, хранене, натоварване с психо-емоционални събития или физическа активност. Есенният сезон е един от благоприятните сезони за адаптация, защото не се наблюдава толкова рязка промяна. Преходът от лято към есен е по-плавен, отколкото от есен към зима.
Фрамар: Споменахте и смяната на часовото време. Въздейства ли ни негативно по някакъв начин?
Смяната на сезоните е естествен процес, докато това, което често не ни повлиява добре, е именно смяната на часовото време. Това се случва през октомври месец и е неблагоприятно за нас, защото представлява стрес за организма. Човешката физиология и ендокринна система неизменно са обвързани с т.нар. циркадни или часови ритми. Изместването на часовника с един час напред или назад дава отражение първо върху съня и на втори план върху нервната система. Настъпват емоционална лабилност, тревожност, нервност и т.н. Такива явления се наблюдават и при смяна на сезоните, но не са толкова силно изразени, както при смяната на часовото време.
Фрамар: За есенния сезон са типични някои болестни състояния, като депресия, тревожност. Има ли по-специфично меню, което би ни помогнало да се справим с техните симптоми?
Първо трябва да кажем кои продукти би следвало да се избягват, за да се избегнат и симптомите на тези състояния. На първо място това са напитките, които съдържат кофеин. Такива са: кафе, кола, черен чай и други енергийни напитки. Продуктите, които действат успокояващо на организма, поради това, че съдържат по-голяма концентрация на витамини, са т.нар. зелени храни. Това са плодове и зеленчуци. По-специално може да се наблегне на консумацията на: зелен боб, чушки, краставици, зелени ябълки, круши, различни цитрусови плодове. Всички, които са в зелен цвят съдържат богата гама витамини, подходящи за този сезон, включително и витамин C. Храни, които имат отношение към нервната система, съдържат витамини от група B. Те се съдържат в житни култури, бобови култури, семена и др. На жените препоръчваме да консумират храни, богати на витамин Е. Това са житото и кълновете от семена. По отношение на приема на витамини, препоръчваме също храни, богати на витамин А и провитамин А – каротините. Те се съдържат във всички плодове и зеленчуци с червен, оранжев и жълт цвят. Такива са: червени чушки, домати, моркови, жълти и оранжеви плодове. Полезни са както за нервната система, така и за кожата и костните придатъци.
Продукти свързани с ИНТЕРВЮТО
БИОТЕН БОДИШЕЙП ГЕЛ БИОАКТИВ 200 мл
ВИШИ ЛИФТАКТИВ СЮПРИМ H.A. ОКОЛООЧЕН КРЕМ ПРОТИВ БРЪЧКИ 15 мл
ЛИЙ СТАФОРД ГРОУ СТРОНГ ЕНД ЛОНГ АКТИВИРАЩ СПРЕЙ БЕЗ ОТМИВАНЕ 100 мл
НовВИКТОРИЯ БЮТИ 1, 2, 3 DANDRUFF-CLEAN УСПОКОЯВАЩ И РЕБАЛАНСИРАЩ ШАМПОАН ЗА СКАЛП С РОЗМАРИН 200 мл
НовАНАКА 3 ПЛЮС МИНСЬОР ФОРМУЛА ЗА ОПТИМАЛНО ТЕЛЕСНО ТЕГЛО 12 В 1 капсули * 120
НовЛАНАФОРМ АНТИЦЕЛУЛИТЕН ГЕЛ 200 мл.
ИНТЕРВЮТО е свързано към
- Лекарите говорят
- Опасни взаимодействия между храни и лекарства
- Лекарства, които могат да повишат кръвното налягане
- Лечение при махмурлук
- Как влияе кофеинът на кръвообращението в мозъка
- Избор на добавки за засилване на паметта и концентрацията
- Кофеин
- Здравословните ползи от кафето
- Какаово дърво
- Пристрастяване към кофеин – ефекти, интоксикация и абстиненция
- Кофеинът намалява нивата на „лошия“ холестерол и предпазва от сърдечносъдови заболявания
Коментари към Д-р Ана Бенова: За да победите есенните депресия, тревожност и нервност, избягвайте напитките с кофеин