Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Георги Марков, специалист по очни болести: Забавеният увеит може да разруши човешки живот

Д-р Георги Марков, специалист по очни болести: Забавеният увеит може да разруши човешки живот

Д-р Георги Марков, специалист по очни болести: Забавеният увеит може да разруши човешки живот  - изображение

Забавеният увеит може да разруши човешки живот

Вече има ефективна биологична терапия за увеита, но в България касата не я заплаща

  • Д-р Марков завършва медицина през 2009г. в МУ-София с отличен успех;

  • Придобива специалност по очни болести през 2014 г.

  • Има специализация по хирургия на катаракта в Индия, 2015г; специализация по очна имунология и увеити в институция към HarvardMedicalSchool, USA – 2012 – 2013г.

 Д-р Марков, какво представлява заболяването увеит?

Заболяването увеит представлява възпаление, което засяга т. нар. съдова обвивка на окото, която има три части – ирис, цилиарно тяло и хориоидея. За съжаление едно от тежките усложнения на заболяването е слепота – между 5-10% от хората, загубили зрението си, са имали точно такъв проблем. Това е така, защото поради възпалението вътре в окото често се получават вторични проблеми – глаукома, катаракта, необратими промени в ретината и очния нерв.

Кои са факторите, които водят до появата на този здравословен проблем?

Както при всяко друго възпаление в организма, това заболяване може да се дължи на инфекциозни и неинфекциозни причини. От инфекциозните увеити с най-голямо разпространение са тези, причинени от херпес, тоскоплазмоза и туберкулоза.

При една от трета от случаите може като придружаващо заболяване към увеита да има и автоимунно заболяване, между които саркоидоза, лупус, псориазис, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит. По тази причина е препоръчително при подобни общи проблеми веднъж годишно да се прави и очен преглед. Съществуват и чисто очни автоимунни заболявания, при които не се установяват системни заболявания, но могат да се установяват генетични връзки.

На каква възраст най-често се появява заболяването увеит?

При хората между 30 и 50 години, тоест в най-активната възраст, но заболяването може да се появи във всяка една възраст. В някои случаи единственият симптом за подобен проблем може да е намалено зрение. В други може да има силна болка, зачервяване, сълзене, комбинирани отново с намалено зрение.

Как обаче можем да различим тези симптоми от умората в очите, която почти всеки съвременен човек изпитва в резултат на дългите часове зад компютъра?

Само чрез очен преглед. По никакъв друг начин. Човек с подобни проблеми не бива да отлага прегледа при специалист. Изключително важно е заболяването да бъде открито рано, защото ако диагнозата не се постави навреме, рискът от усложнения е огромен. Много хора ослепяват с поне едното око, така че последствията биха били действително тежки – животът на човек може буквално да бъде разрушен. Затова бих посъветвал при наличие на дразнене, зачервяване, болка в окото да се извърши очен преглед.

Колко време трябва да продължат тези симптоми, за да предположим, че не става въпрос за леко замърсяване на окото или умора?

Обикновено един конюнктивит би преминал и без лекарства за около две седмици. За две седмици, ако обаче става въпрос за увеит, може да настъпят трайни усложнения. От тази гледна точка, ако човек има проблем с окото повече от едно денонощие, които не преминава и се задълбочава е хубаво да се направи преглед. Важно е да се знае, че в София има възможност за спешен очен преглед в ИСУЛ и в „Александровска” болница по всяко време.

Безплатни ли са изследванията за увеит?

Този въпрос е важен, защото изследванията не са никак евтини. Правят се много тестове, като пълният панел от изследвания за автоимунни и инфекциозни фактори възлиза поне на 200-300 лева, често около 1000 лв.

А какво е лечението при заболяването?

Терапията бива местна и обща. Медикаментите биват противовъзпалителни, които могат да бъдат стероидни и нестероидни и антиинфекциозни – противовирусни, антибактериални, против гъбички и паразити. Ако обаче проблемът е автоимунен, то тогава се прибягва до системна имуномодулационна (имуносупресивна) терапия. Терапията с имуномодулатори от групата на биологичните средства (моноклонални антитела) е изключително ефективна при неинфекциозни очни възпалителни процеси, но трябва да продължи поне 24 месеца. За съжаление тя не се покрива от НЗОК, въпреки че от лятото на 2016 г. има индикации да се прилага биологична терапия конкретно за увеит. За съжаление обаче касата не я поема.

Колко са болните от увеит у нас?

Все още не можем да кажем точно, работим по въпроса за статистиката. Лично аз съм преглеждал поне 200 болни. От началото на тази година през мен са минали около 25-30 пациенти с този проблем, като при някои от тях се той откриваше за пръв път – например години наред човек се лекува от псориазис, но в даден момент се оказва, че има и възпаление на окото.

Какъв съвет бихте дали на хората, които ежедневно прекарват часове пред компютъра?

Препоръчително е на всеки 20-30 мин. да се прави почивка. Това разбира се е трудно достижимо в днешно време – затова по-лесният вариант е ползването на очни капки от групата на изкуствените сълзи при нужда и/или очила за работа с компютър със специални покрития – антирефлексно и филтър за синя светлина.

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияСимптоми