Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Мария Грозева: Хомеопатията води организма към самоизлекуване, особено ефективна е при децата

Д-р Мария Грозева: Хомеопатията води организма към самоизлекуване, особено ефективна е при децата

Д-р Мария Грозева: Хомеопатията води организма към самоизлекуване, особено ефективна е при децата - изображение

От днес до 6 април в страната стартира седмицата на хомеопатията. Мотото на инициативата е "Репродуктивно здраве – как да създадем и да отгледаме здрави и щастливи деца". В рамките на инициативата лекари хомеопати от 10 български града ще консултират безплатно.

 

Д-р Мария Грозева е единственият специалист от Хасково, включил се в седмицата на хомеопатията. Кабинетът й се намира в ІІІ поликлиника в Хасково на ул. "Рила" 9. Час за безплатна консултация можете да си запишете на телефон 0888 37 57 18.

 

Д-р Мария Грозева е завършила хуманна медицина в Пловдив през 1986 г. След това започва работа в Детско поликлинично отделение в Стара Загора. От 1989 г. живее и работи в Хасково. През 1994 г. придобива специалност "Детски болести". От 2000 до 2009 г. работи както личен лекар. През 2006 г. започва обучение по класическа хомеопатия към Центъра за здраве и образование "Едикта" в София. От 2010 г. работи като специалист "Детски болести" по договор със Здравноосигурителната каса и практикува хомеопатия. Д-р Грозева се е ориентирала към хомеопатията след проблем със собственото й дете,на което тя, въпреки ,че е детски лекар и е ползвала и специализирани консултациите на колеги не е могла да му помогне. Заела се да изучава хомеопатия и решила, че ако успее да помогне на собственото си дете, ще направи всичко възможно да помага и на други хора.

 

Какво се крие зад мотото "Репродуктивно здраве – как да създадем и да отгледаме здрави и щастливи деца"?

Темата е обща. Не говорим само за семейства с репродуктивни проблеми, говорим и за семейства с проблемни деца. Хомеопатията гледа на майката като средата, където едно дете се развива след зачатието. За да бъде това дете здраво и щастливо е много важно състоянието на бременната жена и обстоятелствата около момента на зачеването. От тук можем да кажем, че хомеопатия започва да лекува преди зачатието. Затова е добре родители, които искат да имат дете, да са минали през хомеопатично лечение, за да могат да изчистят най-доброто, което природата им е дала като конституция и да създадат здрави и щастливи деца. Идеалният вариант ако след това и детето се лекува с хомеопатия.

 

Помага ли хомеопатията на семейства с репродуктивни проблеми?

Да. Помогнах на хасковско семейство, което 8 години се бори с проблема. Родителите бяха подложени на всички възможни тестове и изследвания във високоспециализирана софийска клиника. Не беше установена причина от страна и на двамата родители да нямат дете. Три месеца след проведеното хомеопатично лечение майката забременя. В момента детенцето е на една година, а жената отново е бременна.

 

Как влияе хомеопатията на раково болните хора?

При един раково болен човек, който е с терминални прояви, т.е. в края на неговия живот, хомеопатията би могла да облекчи страданията му и да му помогне спокойно да си отиде от този свят. Все пак хомеопатията не може да съживява мъртъвци. Може би хората търсят сензацията, имат прекалено големи очаквания, затова много често има и разочарования, без да има достатъчно информация за същността.

 

Хасковлии доверяват ли се на хомеопатията или предпочитат традиционните методи на лечение?

Има много хора от региона, които идвайки очакват чудеса. Те смятат, че това е поредното чудо – 5 гранулки и ви решават проблеми, които носите цял живот. Много от хората не смятат, че самите те трябва да променят нещо в живота си. Напоследък смело мога да кажа, че интересът към хомеопатията е все по-голям от страна на младите хора и семейства. Не мога да кажа, че на всички успявам да помогна на 100 %, но на голяма част от тях съм полезна с познанията и опита си. Моят специален интерес са деца с хиперкенетични разстройства и дефицит на вниманието в различните му варианти, децата с психологически проблеми и специфични характерови особености, страхови изживявания, логоневрози. Там официалната медицина има ограничени възможности. Такъв тип деца ходят на детски психиатър, психолог, невролог. Накрая на родителите се обяснява, че детето им е такова и ще им бъде трудно, след което му назначават ресурсен учител за два часа в седмицата и хората се чудят как да се справят с проблема.

 

Някои хора казват, че хомеопатията е "безлекуване". Какво ще им отговорите?

Хомеопатията е комплексен метод, който лекува човека в неговата цялост. Това е най-строго индивидуализирания медицински подход, според мен, който възприема човека като единство от психически, емоционални и физически прояви. На тази база се определя по принципа на подобието лекарство от природата, което дадено в правилната доза подпомага неговата естествена жизнена сила и води организма към самоизлекуване. Това е основният принцип на хомеопатията. Тя е един много успешен метод в над 80% от случаите, особено при децата. Няма медицина, която да лекува всичко на 100%. Но хомеопатията е една чудесна възможност и за профилактика и за лечение. В хомеопатията се интересуваме за причината защо се отключва болест, докато в традиционната медицина ние говорим само за етикет – диагноза и стандартно лечение по схема. Никой не ви пита какво е станало с вас преди да се разболеете. Нито какво да промените в живота си за да не боледувате и да се чувствате хармонични,жизнени и щастливи.

За Framar.bg:

3.4, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория