Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте пробиотични вагинални тампони, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват

Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте пробиотични вагинални тампони, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват

Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте пробиотични вагинални тампони, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват - изображение

Фрамар: Колко често е полезно да се прави профилактичен преглед при гинеколог и защо?

Препоръчвам на пациентките си профилактичен преглед поне два пъти годишно със задължително вземане на цитонамазка. Тази честота може да гарантира своевременно откриване на всички заболявания, застрашаващи женските полови органи в достатъчно ранен стадий, гарантиращ адекватен отговор на лечението. Редовната профилактика е от най-голямо значение за ранното откриване на онкологичните заболявания като карцинома на маточната шийка.

 

Фрамар: Кои са най-честите оплаквания, които карат дамите да посетят кабинета на гинеколога?

Това са оплаквания, свързани най-често с възпалителни заболявания на влагалището. Две от всеки три пациентки споделят за парене, сърбеж, зачервяване, отделяне на секрет (вагинално течение) със специфична миризма или се оплакват най-общо от вагинален дискомфорт. Тези оплаквания не са безобидни и е важно да се направи консултация със специалист. Само той може да определи дали са физиологични или са симптоми на бактериална, микотична (гъбична) или друг вид инфекция.

 

Фрамар: Как да прекратим досадните „пинг-понг“ инфекции?

Най-напред да обясним какво представляват „пинг-понг“ инфекциите – размяна на инфекции, при полов контакт с друг, здрав партньор. Ако единият от двамата партньори е заразен с инфекция, е възможно да я предаде на другия, който да стане само преносител и от своя страна отново да върне инфекцията на първия вече излекуван партньор. Затова при редица полово предавани заболявания е необходимо да бъдат лекувани и двамата партньори без значение дали симптомите са при двамата или само в единия. За да се спре често повтарящата се инфекция, е много важен добрият комплаянс, т.е. стриктното спазване от пациентката на всичко, което й е предписано от гинеколога.

При тези пациентки най-напред лекувам гъбичките и след приключване на терапията, препоръчвам лактобацили под формата на тампони Еллен. Така се възстановява естествената локална защита на влагалището и се намалява значително риска от повторна инфекция. За да предотврати възникването на гъбична инфекция, жената може да използва и профилактично пробиотични тампони.

 

Фрамар: Защо гинеколозите препоръчват поддържането на здравословна вагинална микрофлора ?

Както отбелязах и при предходния въпрос, естествените защитни сили имат огромно значение за опазване на вагиналното здраве и за постигане на трайни резултати при лечение. В естествената вагинална екосистема нормално живеят лактобацили, които произвеждат млечна киселина във влагалището. От там и името млечнокисели (полезни) бактерии. Киселата среда е благоприятна за развитието на полезните бактерии и унищожава много от вредните микроби, които не могат да оцелеят при тази киселинност.

При нарушаване на здравословното равновесие между полезни и болестотворни бактерии под влияние на различни фактори като стрес, хормонален дисбаланс, лекарствена терапия и други, възниква проблем, които ние лекарите наричаме дисбактериоза. Ако жената не се консултира с лекар и не обърне внимание на първите оплаквания като сърбеж, парене, зачервяване и/или по-обилно течение, проблемът може да се задълбочи.

 

Фрамар: Какви са възможностите за възстановяване на естествената вагинална защита? Чували сме за тампони, напоени в кисело мляко, хранителни добавки с пробиотик, вагинални гелове и сапуни, вагинални капсули и таблетки с пробиотици и най-новата алтернатива Еллен – пробиотични тампони...

Първата възможност е само в кръга на шегата и няма да я коментирам. Колкото до хранителните добавки с пробиотик, те имат своето място, но само при доставяне на необходимите пробиотици до стомашно-чревната система, тъй като не можем да очакваме, че по този път ще постигнем някаква, била и минимална, необходима концентрация на пробиотици във влагалището.

Единственият възможен и ефикасен начин е локалното въвеждане на пробиотика във влагалището. Тук считам тампоните Еллен за най-добрия носител на вагинални пробиотици, тъй като, освен че изземат напълно функцията на вагиналните таблети и капсули, съчетават в себе си и ролята на менструални тампони. И не само това, доказано е, че по време на менструация защитните сили на влагалището се понижават, а нито един от останалите продукти не се прилагат в дните на менструация.

 

Фрамар: Известно е, че жените често избягват продуктите за вагинално приложение или пропускат назначената доза и така компрометират ефективността на терапията. Какво бихте посъветвали тези пациентки?

Недостатъчното съдействие от страна на пациентките често е причина да се връщат отново и отново с поредната инфекция. Стриктното спазване на препоръката на лекаря е задължително за успешно лечение.

Прави впечатление, че при жените, на които препоръчвам Еллен и които спазват стриктно схемата на приложение – 3 тампона на ден, в 3 дни от 3 последователни менструации, резултатите са по-малко визити по повод рекурентни (повтарящи се) инфекции. За жените, които използват редовно дамски тампони в дните на менструация, приложението на пробиотичните тампони Еллен е дискретен и по-лесен от всякога начин за поддържане на интимното здраве.

 

Фрамар: Могат ли пробиотиците да заменят лечението при вагинални инфекции?

При диагностицирана бактериална инфекция е задължително да се проведе първо лечението, назначено от гинеколога и вагиналния пробиотик да се използва като допълнение за възстановяване на микрофлората. Антибиотичната терапия унищожава болестотворните бактерии, но едновременно с тях унищожава и млечнокиселите бактерии и често нарушава естествената защита на влагалището.

Добавянето на вагинален пробиотик след антибиотична терапия допринася за намаляване на повторните инфекции, но не може да замени действието на антибиотика.

 

Фрамар: Какъв е Вашият съвет за опазване и поддържане на вагиналната микрофлора към нашата дамска аудитория?

Моят съвет към всички жени, без значение дали имат или не обективна възпалителна симптоматика в момента, е приложението на пробиотични тампони, които в първия случай биха подпомогнали лечението, а във втория биха го предотвратили!

 

Доц. д-р Петър Петров, дмн; Председател на НСАГДП

3.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория