Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Проф. Златимир Коларов: Страхът, коварният съветник

Проф. Златимир Коларов: Страхът, коварният съветник

Проф. Златимир Коларов: Страхът, коварният съветник - изображение

Ревматоидните заболявания са диагноза за цял живот. Това обаче не бива да ви плаши. Със съвременните терапии те са напълно преодолими, човек може да върши всичко, както и преди, да работи, дори да спортува, но без твърде големи натоварвания. Тези думи, обикновено, чуват пациентите от проф. Златимир Коларов от Клиниката по ревматология на Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София. Той е един от водещите специалисти по ревматология в страната. Заради умението му да общува с хората и да им съобщи диагнозата без да създава паника, а напротив, да ги мотивира за лечение, му се доверяват десетки пациенти всяка седмица. Разговаряме с него по повод инициативата за ранна диагностика на ревматичните заболявания „Не отлагай, прегледай се днес“ на Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (OПРЗБ).

„Въпреки че това са сериозни хронични заболявания, при правилно поведение на болните и при правилно проследяване, те живеят нормално, с добро качество на живот и съхранение на организма.”, казва проф. Коларов и обяснява, че най-големият дял от ревматологията са ставните заболявания, но трябва да се знае, че ревматичните заболявания не са само ставни. По думите на специалиста при тях от значение е всеки ден. „Близо 100% от тези заболявания водят до инвалидизация, ако не се лекуват. Ревматологът има доста по-широк клиничен поглед. За разлика от други специалности, които лекуват отделни органи, ние лекуваме всички органи и системи, защото повечето от ревматоидните заболявания се развиват на нивото на съединителната тъкан. Имаме симптоми в бъбречната, чернодробната, кръвоносната и други системи. Лекуваме кожни, очни и ортопедични състояния”, пояснява водещият специалист проф. Коларов.

Доверието е половината от успеха на лечението

„Диалогът, предразполагането на човека, разказът му за своите болки, евентуална наследственост и всичко, което го притеснява е основното, което насочва лекаря да точното поставяне на диагнозата. Кръвната картина, бъбречните и чернодробни изследвания, както и рентгеновата снимка са едва на втори план, обяснява стъпките към поставянето на точната диагноза проф. Златимир Коларов. Ако се наложи, той бива насочван към скенер, ядреномагнитен резонанс или по-фини изследвания, като пулмологични проби, например. Подходът към всеки, дошъл с болката си, е индивидуален, а това създава доверие, на което, както казват старите доктори, се крепи половината от успешността на лечението. ”, пояснява той.

Независимо че проф. Коларов, както и колегите му назначават всички необходими за конкретния случаи изследвания, лекарите препоръчват пациентът да носи резултатите от всички иследвания, ако е правил такива преди да отиде при специалист – ревматолог. Така, от една страна се проследява развитието на болестта, а от друга, ако те са по-нови, може да се спести време на човека да не обикаля лабораториите за нова кръвна картина или други процедури.

Прегледът при специалист – ревматолог е безплатен, както и повечето изследвания, ако човек е с изрядни здравни осигуровки.

„Има и хора, които отказват да платят 10-20 лв. За допълнителни изследвания, които здравната каса не поема с мотива, че нямат пари.Щом излязат от кабинета обаче палят цигара“, споделя наблюденията си проф. Коларов и допълва, че българинът не поставя здравето и здравословния начин на живот като приоритет във всекидневието си.

По думите му, диагнистицирането и лечението на ревматоидните заболявания у нас стават много по- бързо, отколкото в останалите европейски страни.

Затова, човек не бива да чака, потънал в притесненията си, а да вземе направление и отиде при ревматолог”, казва той. Като пример за достъпност до специалист той посочва, че у нас за дни пациентът може да бъде прегледан от нужния му лекар, а масимум до седмица и от професор. За разлика от България във Великобритания, например, за час при специалист се чака с месеци. Затова не са изолирани случаите, когато пациенти хващат самолета само за един преглед при проф. Коларов и необходимите във връзка с него иследвания, и се връщат вкъщи още същия ден.

Страх ме беше да чуя това, което предполагах

 Независимо от отличното ниво на диагностиката у нас и съвременните терапии, като например биологичните препарати, които се поемат от здравната каса, все още твърде много от пациентите влизат в кабинета на ревматолога чак когато болките станат нетърпими или започнат необратими увреждания.

Проблемът не е нито в неплатени здравни осигуровки, нито в липса на транспорт, а в страха. Сред тях са не само хора с по-ниска степен на образование, но и висшисти, дори медици.

„Преди броени дни в кабинета ми влезе пациентка на средна възраст с бастун, подкрепяна от майка си. Оказа се, че е колега – лекар от друга специалност. Заболяването беше напреднало. Само до преди няколко месеца бихме могли да постигнем много по-голям успех в лечението ”, разказва проф. Златимир Коларов. На въпроса му, защо е чакала токова дълго време, жената просто отговорила „Страх ме беше да чуя това, което предполагах”. Заради забавянето сега тя е хоспитализирана за продължитено лечение в Клиниката по ревматология на Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София.

За разлика от нея, 28-годишен мъж, активен спортист научава от приятели, че болки в кръста може да има не само от тривиална дископатия. Прегледът и изследванията показват, че е налице болестта на Бехтерев. Тя обаче е хваната в начален стадий. Младият мъж започва лечение веднага, спазва съветите на проф. Коларов. В резултат сега той работи, помага на родителите си и дори спортува, макар и без предишните натоварвания за спортни постижения.

„Колкото по-рано започне терапията, толкова по-сигурен е успехът. Забавянето на терапията с три-шест месеца може да доведе до необратими промени в организма”, подчертава проф. Златимир Коларов и съветва посещението при специалист да не се отлага.

 

4.3, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовини