Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Проф. Спасова: Ранната диагностика позволява контрол на чревните заболявания

Проф. Спасова: Ранната диагностика позволява контрол на чревните заболявания

Проф. Спасова: Ранната диагностика позволява контрол на чревните заболявания - изображение

На 19 май отбелязaхме Световния ден за борба с възпалителни чревни заболявания. По този повод се свързахме с проф.Зоя Спасова от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Проф. Спасова, смятате ли, че улцерозният колит се подценява като прогресиращо и инвалидизиращо заболяване?

Улцерозният колит е хронично възпалително чревно заболяване, което се характеризира с продължително чревно възпаление и язвени лезии по лигавицата на дебелото черво. Етиологията му остава неясна. Счита се, че заболяването е резултат от действието на комбинация от генетични фактори, фактори на околната среда и повишен имунен отговор.

Най-често симптомите се развиват постепенно, което в немалко случаи се пренебрегва от болните и общопрактикуващите лекари. Язвеният колит в някои случаи може да бъде изключително тежко протичащо заболяване, което да доведе до инвалидизиране на пациентите с животозастрашаващи усложнения. Тойзасяга еднакво често мъже и жени. Може да се развие във всяка възраст. Най-често се срещапри пациенти между 15 и 30 години. Заболяването започва от ректума (края на дебелото черво), с времето прогресира, като обхваща все повече сегменти на дебелото черво. Възпалените участъци от дебелочревната лигавица се покриват с ерозии, язвени лезии. Лигавицата кърви спонтанно. Освен дебелото черво нерядко се засягат очите, кожата, ставите.

Симптомите на заболяването зависят от това, колко тежко е възпалението и колко разпространено е заболяването - колко голям участък от дебелото черво е засегнат.

Болните често имат многократни диарични изхождания (особено нощем), примесени с кръв и слуз, болки в корема, спешност за дефекация, отпадналост, редукция на тегло, леко повишена температура. Това силно влошава качеството на живот.

За поставяне на диагноза е необходимо извършване на сигмоидо/колоноскопия (оглед на лигавицата на дебелото черво) и биопсия.

Какви са целите в лечението на възпалителните чревни заболявания?

Не съществува медикаментозен подход, който да доведе до пълно излекуване на болестта. Лечението води до намаляване и пълно изчезване на симптомите на заболяването, контрол на възпалението за постигане на ремисия на болестта, поддържане на ремисията и по-добро качество на живот на пациентите. Прилагат се различни видове терапии. От изключително значение е пациентите да получат ранно и навременно лечение. Само така могат да се избегнат усложненията на болестта. Лечението трябва да бъде строго индивидуално – за всеки болен трябва да бъде избрана подходящата терапия. Наред с това пациентите трябва да бъдат запознати от лекуващия екип с прогнозата и резултатите от прилаганата терапия.

Всеки ли гастроентеролог може да лекува възпалителните чревни заболявания?

Независимо дали пациентът търси помощ за първа консултация поради оплакванията си, или иска да чуе второ мнение, е редно това да стане със специалист или екип от специалисти, които имат опит в диагнозата и лечението на хроничните възпалителни заболявания на червата. Това на практика невинаги се случва.

Как ранната диагноза повлиява лечението?

Навреме поставената диагноза и ранното започване на лечение осигуряват по-добър контрол на болестта, по-малко хоспитализации на пациентите, по-малко усложнения и оперативни интервенции, по-добро качество на живот. Късно започналото лечение води до неефективен контрол на възпалението, развитие на чревни и извънчревни усложнения, инвалидизиране на болните, поява на карцином на дебелото черво.

Как може да помогне фекалният калпротектин в проследяването активността на болестта и ефекта от лечението?

Фекалният калпротектин е протеин, който се отделя от организма при остро или хронично възпаление. Изследването на този протеин е неинвазивен, надежден и евтин биомаркер за контрол на възпалението при хроничните възпалителни заболявания на червата (болест на Крон и язвен колит).

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория