Начало Здравна медиа Интервюта Интересни лица от света около нас Ради Василева: Във Великобритания трябва да си изкривен, за да получиш биологична терапия. Завърнах се в България и ме излекуваха

Ради Василева: Във Великобритания трябва да си изкривен, за да получиш биологична терапия. Завърнах се в България и ме излекуваха

Ради Василева: Във Великобритания трябва да си изкривен, за да получиш биологична терапия. Завърнах се в България и ме излекуваха - изображение

Ради Василева е на 39 години и е минала през две тежки автоимунни заболявания – ревматоиден артрит и болест на Бехтерев. В момента е в ремисия и може да се похвали, че е горда майка на тримесечно бебе.

Ради, кога ви диагностицираха с болестта на Бехтерев?

Първо ми откриха ревматоиден артрит през 2010 г. В Англия ми даваха само болкоуспокояващи. Но дойдох в България и точно за един месец проф. Стоилов ме оправи – с инжекции в ставите. Инжектираше ми осмиева киселина в глезените. Там ми беше проблемът. Бях на 28 години и ходех с бастун. В Англия никой не ми обръщаше внимание. Там трябва да умираш, за да те прегледат. Много се разочаровах. Да направиш изследване с ядреномагнитен резонанс по здравна каса в тази страна е страхотно постижение. Много бавно и мудно действат. Който казва, че в България нещата стават бавно и мудно, просто не се е сблъсквал със здравните системи в други страни.

За болестта на Бехтерев ме диагностицираха там, след като вече се бях консултирала в България с проф. Стоилов. Показах изследванията и заключенията на ревматолога ми в България и англичаните просто потвърдиха думите му. Но ме лекуваха само с болкоуспокояващи и с кортикостероиди.

Живях 15 години във Великобритания, но заболяването ми ме върна в България. Тук ми предложиха лечение на болестта на Бехтерев и се завърнах. Струваше си. Пък и влажният климат не беше подходящ за моето заболяване. Вече седем години по-късно, като разказвам моята история, все едно говоря за друг човек. Забравям, че се е случило някога на мен да живея в страдания, да плача от болка.

Какъв беше проблемът с лечението Ви във Великобритания?

Там ми беше отказано биологично лечение, понеже не покривах критериите – трябва да си вече изкривен, да имаш деформации, което е абсурдно. Нали точно за да не се увредиш, трябва да се лекуваш. В България ми дадоха протокол за биологично лекарство още на първата лекарска комисия.

С първото изследване проф. Стоилов разбра, че имам болест на Бехтерев, и много бързо ми назначи лечение с биологично лекарство. Така заболяването беше навреме контрирано и въобще не съм страдала. Страданията ми продължиха не повече от 3 – 4 месеца – болки, скованост, неподвижност, дискомфорт. Но веднага получих нужното лечение и сега съм добре. За това се борех. А във Великобритания не се получиха нещата.

Кога ви подейства лекарството?

На секундата, с първия прием. Приемах го 18 месеца. След това го спрях, защото исках да имам бебе. Оттогава съм в ремисия. Междувременно забременях и родих. Детето ми е на три месеца.

Лекарите казаха ли, че има някакви рискове при спиране на биологичната терапия?

Проф. Стоилов се опасяваше, че заболяването ще се върне в момента, който спра лекарството, и че трудно ще издържа една бременност и раждане без последствия. Но за щастие нямаше никакви неблагоприятни последствия.

Вашата пациентска история е изключително щастлива.

Наистина е така. Когато попаднеш на правилния доктор и заболяването се диагностицира рано, а после се назначи правилното лечение, тогава болестта на Бехтерев се овладява напълно. Отчаянието е последното нещо, което човек трябва да си позволи. Не трябва да вярваме на приказки от рода: то в България никой не ти обръща внимание, тука всички искат пари. Не е така. Във Великобритания също ме лекуваше професор. И трябва да призная, че нашите доктори са на много високо ниво. При това са и много достъпни. Във Великобритания, за да ме прегледа ревматолог, трябваше да чакам шест месеца, независимо че изпитвах адски болки. Изключително трудно се дава направление за специалист, трябва да се чака с месеци.

За повече информация за най – честите възпалителни автоимунни заболявания разбери на www.probudise.bg

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНаучни публикацииВидеоХранене при...НовиниИнтервютаОрганизации