Начало Здравна медиа Здравни новини Ревматологичните заболявания са сред основните причини за инвалидност в България

Ревматологичните заболявания са сред основните причини за инвалидност в България

Ревматологичните заболявания са сред основните причини за инвалидност в България - изображение

Ревматологичните болести са сред основните причини за инвалидност у нас. Това посочи председателят на Българското сдружение по ревматология проф. Стоянка Владева.

Тя отбелязва, че стресът и различни лекарства могат да доведат до ревматоиден артрит, например.

В България от ревматологични болести са засегнати 100 000 души. Това сочат данните на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.

Тревожен е фактът, че болестта на Бехтерев засяга също и млади хора след 15-годишна възраст, а са констатирани случаи и на заболяване и при по-малки деца. Специалистите твърдят, че ако болестта бъде открита на време е възможно да се излекува напълно.

Проф. Владева посочва, че малка част от пациентите търсят лекарска помощ през първите месеци. През първата една година едва 47% от хората с псориатичен артрит се обръщат към специалист.

Секретарят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания Снежана Божинова казва, че хората в страната са запознати със заболяването, но все още битува мнението, че тази болест засяга само възрастните. Тя допълва, че все по-млади хора са диагностицирани с ревматоиден артрит, болестта на Бехтерев, лупус, псориатичен артрит и склеродермия. Ревматичните заболявания изискват наблюдение, защото протичат хронично.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиАнкетиЛюбопитноМедицински изследванияЗдравни съветиЛеченияИнтервютаХранене при...ОрганизацииБотаникаНормативни актовеАлтернативна медицинаНаучни публикацииИсторияЗаведенияПсихологияКлинични пътекиДиетиЛайфстайлСнимкиСоциални грижиНаправления в медицинатаТестовеСпортОбразование