Начало Здравна медиа Здравни новини В Седмицата на ревматичните заболявания - особености и проблеми пред болните

В Седмицата на ревматичните заболявания - особености и проблеми пред болните

В Седмицата на ревматичните заболявания - особености и проблеми пред болните  - изображение

На 10 май е Международният ден за информиране за заболяването лупус, а на 12 май се отбелязва Световният ден за информираност за заболяването фибромиалгия. Това са две сериозни болести, за които Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (ОПРЗБ) ще направи кампания, която да даде гласност относно същността им и проблемите при тях. Към този вид заболявания се включват още ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев, синдромът на Сьорген, псориатичният и реактивен артрит и склеродермията, информира „Дневник“.

Лупусът е автоимунно заболяване, което не се среща често. При него антителата в организма нападат здравите клетки. Наричат го още “великия имитатор“, защото се “маскира“ като други болести – като бъбречна или сърдечна недостатъчност, грип. Трудно се диагностицира и все още не се знае какво провокира появата му. Установено е, че страдащите от лупус имат генетична предразположеност, но фактори, които могат да го отключат, са хормонален дисбаланс, стрес, прекалено излагане на слънчева светлина, цигарен дим, определени лекарства, дори инфекции.

Това автоимунно заболяване не може да се излекува, прави се поддържаща терапия, която трябва да попречи на появата на увреждания. Лупусът се среща осем пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. В България той се класифицира като рядко заболяване и лечението не се покрива изцяло от НЗОК. В страната ни под 50 души на 100 000 страдат от лупус. Допълнително затруднение за тях е липсата на специалисти. От ОПРЗБ алармират, че има около 100 български практикуващи ревматолози, от които 11 са детски, а в 8 областни града изобщо няма такива лекари. Този проблем пречи на своевременното диагностициране на пациентите, което може да отнеме години. През това време настъпват усложнения и при болните може да се стигне до инвалидизиране.

Още едно такова рядко заболяване е фибромиалгията. Жените десет пъти по-често боледуват от него, отколкото силния пол, и са най-често между 20- и 50-годишна възраст. Характеризира се с необясними силна болка и умора, които не позволяват да се вършат дори обикновени битови дейности. Специфичното е, че пациенти с ревматоиден артрит, лупус и болест на Бехтерев по-често развиват фибромиалгия, отколкото останалите хора. Няма официална статистика за страната колко българи страдат от това заболяване. В световен план се смята, че от 3 до 6% от населението го има.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: huffpost.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиАлтернативна медицинаЛеченияМедицински изследванияНовиниПсихологияЛюбопитноПатологияХранене при...ИсторияОрганизацииСпециалистиБотаникаВидеоИнтервютаАнкети