Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ако пием алкохол с храната, по-бавно храносмиламе

Ако пием алкохол с храната, по-бавно храносмиламе

Ако пием алкохол с храната, по-бавно храносмиламе - изображение

Екип от швейцарски учени е направил проучване, в което е установил, че алкохолът забавя храносмилането. Голямото количество напитка по време на яденето или дори една чашка се отразяват на смилането му.

Специалистите раздали на 20 души по 200 г топено сирене и 100 г хляб. Участниците били на възраст от 23 до 58 години. Една част от тях трябвало да пият заедно с храната бяло вино, останалите разполагали със същото количество черен чай. След 90 минути едните изпили чаша концентрат, а другите - вода. Предварително експертите маркирали сиренето със специални молекули, които да им служат като белег колко бързо се преработва храната. С помощта на тест на дъха проследили за колко време се смила храната и как.

Въз основа на тези анализи резултатите показали, че пилите вино храносмилали по-бавно от тези, които употребили чай. Изпитият допълнително концентрат още повече забавил процеса. Участниците, които не поели никакъв алкохол, най-бързо смелили храната.

Тези наблюдения водят до извода, че пиещите алкохол заедно с храна ще имат повече проблеми с храносмилането. Учените обясняват, че напитките отпускат коремната мускулатура и притъпяват чувството на тежест при преяждане, но намаляват скоростта на храносмилане, пише obekti.bg.

Изследването е публикувано в сп. British Medical Journal.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: educalcool.qc.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаПсихологияЛайфстайлНовиниРецептиЛюбопитноЛеченияИсторияХрани и ястияСнимкиСпортЗдравни съветиОрганизацииАлтернативна медицинаМедицински изследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в храните