Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ако ядем ябълка преди да отидем на пазар, ще купим повече здравословни продукти

Ако ядем ябълка преди да отидем на пазар, ще купим повече здравословни продукти

Ако ядем ябълка преди да отидем на пазар, ще купим повече здравословни продукти - изображение

Изследователи откриха как можем да се предпазим от купуването на нездравословни продукти, когато пазаруваме. Учените от университета “Корнел“ предлагат много просто решение – преди да тръгнете на пазар, изяжте една ябълка. Те подкрепят твърдението си с проучване, направено сред 120 души.

Специалистите разделили участниците на три групи, като едната получила ябълка, преди да отиде да пазарува, втората – бисквита, а третата не получила нищо. След това експертите наблюдавали кой какви продукти купува. Резултатите показали, че първата група има 28% повече плодове и зеленчуци в кошницата си от хората, които хапнали бисквита преди пазара. В сравнение с доброволците, които не получили никакъв страничен стимул, подкрепилите се с ябълка имали 25% повече полезни продукти в чантите си от тях.

Д-р Анер Тал и д-р Брайън Уейнсинк решили да доразвият теорията си и направили втора и трета част на изследването. За целта накарали 56 души отново да ядат бисквити или ябълки и след това да пазаруват във виртуален магазин. Те трябвало да изберат от 20 двойки продукти. Всяка двойка съдържала по един здравословен и един нездравословен. Оказало се, че участниците, получили ябълка, предпочели повече полезни продукти в сравнение с доброволците, получили бисквита.

В третата част на проучването 59 участници били разделени в три групи. Едната получила шоколадово мляко, обозначено като здравословно. Втората група консумирала същото мляко, но с надпис прекомерно богато. За третата нямало мляко. След това доброволците трябвало да избират между нискокалорични и висококалорични храни отново във виртуален магазин. Първите две групи предпочели по-здравословните продукти. Това води към извода, че един от факторите, които могат да повлияят на поведението на даден човек след консумиране на даден продукт, е дали той го възприема като здравословен, а не дали действително е такъв. Излагането на организма на стимул създава съзнателно или несъзнателно мисъл, свързана с него.

Авторите на изследването съветват собствениците на магазини да предоставят проби от плодове и зеленчуци на своите клиенти преди те да влязат вътре. Също така всеки, който тръгва на пазар, да изяде малка здравословна закуска преди това.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: eatthis.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноПсихологияЛайфстайл