Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Акупунктурата с живи пчели може да бъде опасна

Акупунктурата с живи пчели може да бъде опасна

Акупунктурата с живи пчели може да бъде опасна - изображение

Смъртен случай от Испания служи като важно напомняне за това как алтернативните терапии могат да доведат до опасни последици. Жена на 55 г. умира след алергична реакция, вследствие жива акупунктура с пчелна отрова.

Процедурата представлява следното: пчелата се държи и се приближава към конкретна точка на тялото, притиска се и след като се появи жилото, се убожда мястото (апитерапия). Акупунктуристът Уанг Менлин обяснява, че е обработил по този начин пациенти с десетки болести, някои от които артрит и рак, всички с положителни резултати.

Техниката е особено разпространена в Китай и Корея, но набира популярност и в други части на света. Обаче има много малко доказателства, че процедурата може да помогне на някоя от болестите, за които се казва, че лекува.

Смъртта на 55-годишната жена е проучена в изследване на учените Паула Васкес-Ревуелта и Рикардо Мадригал-Бургалета от Университетската болница „Рамон и Кахал“. Пациентката посещавала веднъж месечно в продължение на две години апитерапиите. Целта й била подобряване на мускулните контракции и против стрес, не е имало данни за други заболявания, други рискови фактори или някакви предишни реакции от този вид.

По време на изпълнението на техниката дамата получава хрипове, диспнея (задух) и внезапна загуба на съзнание непосредствено след ужилването на пчелата. Въпреки че многократно преди това жената се е излагала на действието на отровата, повторното влияние на алергена създал по-голям риск от тежка алергична реакция, отколкото може да се очаква.

Пациентката е третирана с различни съединения при приемането й в болницата, включително антихистамин и адреналин, за да бъде спряно действието на пчелната отрова. Но тя починала няколко седмици след това от полиорганна недостатъчност.

Въпреки че нараства популярността на апитерапията, няма достатъчно доказателства, че тя е ефективна при всякакви медицински състояния и това не е първата отрицателна реакция на този вид процедури. Предишно проучване установява, че „в сравнение с нормалната инжекция с физиолигичен разтвор, акупунктурата с пчелна отрова показва 261% увеличен относителен риск за появата на нежелани реакции“.

Авторите на научното разследване на смъртта на 55-годишната пациентка са на мнение, че рисковете от този вид терапия могат да надхвърлят предполагаемите ползи и това е достатъчно да се заключи, че процедурата не е безопасна.

Докладът е публикуван в Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: beevenomcream.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаИсторияЛечения