Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Пчелната отрова може да облекчи симптомите на екземата

Пчелната отрова може да облекчи симптомите на екземата

Пчелната отрова може да облекчи симптомите на екземата - изображение

Протеинът мелитин, който се съдържа в пчелната отрова, потиска проявата на неприятното състояние екзема. Изследователи от Южна Корея и Австралия открили предимствата на съединението като лечение на често срещаната форма на атопичния дерматит. Освен това те идентифицирали механизмите, чрез които се осъществява това противовъзпалително действие.

На учените вече е известно, че повечето случаи на екзема са основно причинени от липсата на протеина филагрин. Неговото отсъствие води до натрупване на кожни клетки, вместо до тяхното отделяне. Това пречи на способността на кожата да задържа течности и нашественици. Така се създава предпоставка за опасност от инфекция и отглеждането на вредни видове микрофлора, което дава възможност на алергените да откючат имунната реакция, изразяваща се в неприятен сърбеж и дразнене.

Учените все още са далеч от лечение, но продължават да търсят по-ефективни начини да облекчат страданието на хората без странични ефекти. Пчелната отрова може да изглежда странно решение, но изследвания показват, че нейната основна съставка може да осигури широк спектър от терапевтични ползи.

Изследователите провели експеримент с мишки, като ги разделили на 9 групи. Учените използвали три от тях, за да тестват различни дози мелитин и пчелна отрова върху гризачи, страдащи от атопичен дерматит. Останалите групи послужили за контролни и за сравнение на резултатите. Същите опити били проведени и с тъкани от човешка кожна клетка, които също били подложени на увеличаващи се количества от протеина.

Резултатите показали, че и пчелната отрова, и мелитинът ефективно намаляват възпалението, което причинява голяма част от дискомфорта, характерен за заболяването. Анализът на биохимичните и клетъчните промени в човешките и животинските тъкани проследява как точно протеинът може да въздейства чрез блокиране на експресията на химичните пратеници, наречени цитокини.

Специалистите са на мнение, че едно лекарство, базирано на мелитин, няма да излекува екземата, но ще осигури облекчение без странични ефекти.

Изследването е публикувано в British Journal of Pharmacology.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: beyondurgentcaremed.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаИсторияЛеченияБотаника