Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Алкохолът увеличава риска от ПМС

Алкохолът увеличава риска от ПМС

Алкохолът увеличава риска от ПМС - изображение

Хиляди жени по света добре познават симптоматиката зад тези три букви ПМС или предменструален синдром. Какво точно, обаче, предизвиква неприятните усещания и кои са рисковите фактори, които увеличават вероятността те да се проявяват ежемесечно от дълго време са въпроси без отговор. Данните от няколко проучвания разкриват, че връзката между ПМС и количеството алкохол, приеман от дамите, може да се окаже много по-значителна, отколкото сме предполагали.

Съвместното проучване на три европейски университета - в Испания и Великобритания, концентрирано върху методологиите на систематичния преглед и метаанализа, доказва твърдението, че по-големият брой консумирани питиета са пряко свързани с проявите на предменструалната болест.

Изследователите са извлекли и анализирали данните от 19 отделни проучвания, проведени на територията на 8 държави, като общият брой на участниците е над 47,000. Крайният резултат определя, че съществува "умерена асоциация" между приема на алкохол и повишеният риск от поява на ПМС.

Измерено в проценти, обаче, това твърдение не е за пренебрегване. При почитателките на алкохола рискът от проява на ПМС е по-висок с 45%, а при по-сериозен прием на алкохолни напитки цифрата се увеличава до 79%.

Главният автор на изследването Мариа дел Мар Фернандез и екипът й смятат, че 11% от всички случаи на ПМС или приблизително при 1 от 10 жени причината се корени имено на дъното на чашата.

Въпреки това, тъй както често пъти става с проучвания, които наблюдават взаимоотношенията, без да разглеждат възможните механизми зад тях, са налични и опровержения: изследователите не са сигурни относно посоката на причинно-следствената връзка.

С други думи, въпреки че смятат, че консумацията на алкохол поставя жените в повишен риск от ПМС, е възможно завишеното количество спиртни напитки да се приема, за да се облекчат симптомите.

В края на краищата немалко форуми съветват дамите да се насладят на чаша червено вино, за да намалят спазмите, предхождащи менструацията.

Все пак авторите на изследването смятат, че високият брой и последователността на връзките, разкрити от проучванията, предполагат, че алкохолът по-скоро е причина, отколкото решение за болката.

"В световен мащаб делът жени, които пият алкохол, е 28,9%, а този на дамите, които определяме като тежки пиячи е 5,7%. В Европа и Америка тези цифри са много по-високи и достигат съответно 59,9% и 12,6%", пишат авторите на изследването.

Според данни на Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм, 5.3 милиона жени в Съединените щати са зависими от алкохола. Също така, сред дамите, които пият, 13% консумират повече от смятания за допустим лимит от 7 питиета седмично.

"Ако асоциацията между консумацията на алкохол и ПМС е от каузален характер, овладяването на проблема със злоупотребата с алкохол при жените ще предотврати 1 от всеки 12 случая на ПМС в Европа", пишат още изследователите.

По отношение на начина, по който алкохолът може да повиши риска от болезнената симптоматика, са възможни няколко биологични механизма. Сред тях авторите на изследването споменават факта, че алкохолът може да е предпоставка за хормонален дисбаланс, тъй като влияе на определени полови хормони. Друг ефект на алкохола, казват те, е, че той променя нивата на серотонина - хормон, който в голяма степен носи отговорност за промените в настроението и може да предизвиква състояния като тревожност и депресия.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: medicalnewstoday.com
Снимка: vinepair.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлИсторияНовиниХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаСпортСнимкиФизиологияБотаникаЛечения