Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Американец носил в пикочния си мехур камък почти колкото щраусово яйце

Американец носил в пикочния си мехур камък почти колкото щраусово яйце

Американец носил в пикочния си мехур камък почти колкото щраусово яйце - изображение

Хирурзи премахнаха гигантски камък от пикочния мехур на 64-годишен американец. Той се оплакал от болки в лявата страна и затруднено уриниране, когато отишъл в спешното отделение на Медицински център „Св. Богородица“ в Лонг Бийч, информира Science Alert.

Когато го прегледали на скенер, лекарите открили не един, а два камъка. Единият бил в уретера, а вторият бил в самия мехур. Именно той изумил специалистите. Размерите му били 12 х 9,5 х 7,5 см, а теглото му било 770 г, почти колкото щраусово яйце. За информация, рекордът за най-голям камък, изваден от пикочния мехур на човек, се държи от 62-годишен бразилец. Неговото „постижение“ е образувание 17,9 х 12,7 х 9,6 см и тежащо 1,9 кг.

Преди 10 години пациентът бил диагностициран с агресивен рак на пикочния мехур. Лекарите били принудени да отстранят неговия и да направят нов от червата на американеца. Новият орган се нарича neobladder и е особено податлив на образуване на минерални камъни. Това става без никакви симптоми, което води до необезпокояваното им нарастване.

Камъните в пикочния мехур не трябва да се бъркат с бъбречните. Причината за тяхното образуване е възпаление на мехура, което се получава от дехидратация или  когато съставът на урината е твърде концентриран.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлНовиниЗдравни съветиЛюбопитноПатологияХранене при...Медицински изследванияКлинични пътекиСпециалистиАлтернативна медицинаЛеченияБотаника