Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Заседналостта при мъжете на средна възраст води до проблеми с пикочния мехур

Заседналостта при мъжете на средна възраст води до проблеми с пикочния мехур

Заседналостта при мъжете на средна възраст води до проблеми с пикочния мехур - изображение

Мъжете на средна възраст, които през по-голямата част от деня не се движат и не правят упражнения, са по-склонни да развият неприятни симптоми на пикочния мехур и пикочните пътища.

Корейски изследователи от Медицинския университет в Сеул анализирали данните на 69 795 мъже, които били на средна възраст около 40 години и нямат предишна анамнеза за заболяване на пикочния мехур. Участниците попълнили въпросници, в които описали своята активност, тежест на симптоми като постоянна нужда от уриниране, нарушения на съня, свързани с ходене по малка нужда, изтичане, както и трудности при изпразване.

По време на проследяването, продължило средно 2,6 г., 9217 мъже развили симптоми на долните пикочни пътища. В сравнение с неактивните представители на силния пол при доброволците, които правели дори малко упражнения, вероятността да се появят уринарни смущения била с 6% по-малка. Рискът при мъжете, които редовно и усърдно тренирали, бил още по-малък.

В сравнение с онези, които прекарвали по-малко от 5 часа на ден седнали, господата, които не се движели поне 10 часа дневно, са с 15% по–застрашени да развият проблеми с пикочния мехур. При заседяващите се между 5 и 9 часа всеки ден рискът се увеличава с 8%.

Налага се изводът, че намаляването на времето, прекарано в седнало положение, и увеличаването на физическата активност са важни за предотвратяването на симптомите на долните пикочни пътища.
Връзката между неактивността и уринарните проблеми се запазва дори и при отчитане на други рискови фактори като затлъстяването и диабета, които могат да допринесат за тези състояния.

Ограничението на изследването е, че не се прави разлика между различните видове бездействие, което може да се изразява в гледане на телевизия, работа или пътуване до работното място. Друг недостатък е малкият брой доброволци на възраст над 65 години - известно е, че проблемите с пикочния мехур се увеличават след определена възраст.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: hobbyconsolas.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...НовиниКлинични пътекиИзследванияСпециалистиАлт. медицинаЛеченияБотаника