Начало Здравна медиа Любопитно Екология Американски инженери ще разработват структури, подобни на дървета, които ще събират енергия от вятъра

Американски инженери ще разработват структури, подобни на дървета, които ще събират енергия от вятъра

Американски инженери ще разработват структури, подобни на дървета, които ще събират енергия от вятъра - изображение

Изкуствени структури, подобни на дървета, които ще събират енергия от вятъра, докато се клатят, планират да създадат инженери от Щатския университет на Охайо.

Полюшването, предизвикано от въздушните потоци, генерира енергия и учените са на мнение, че подобен, изкуствено създаден механизъм, може да се използва и в градска среда. Мостовете и сградите също са подложени на вибрации и това е неизчерпаем източник на енергия, която би могла да влезе в употреба.

"Това полюшване на сградите, които вибрират от преминаващите превозни средства, е съвсем незабележимо, но става въпрос за наистина огромно количество кинетична енергия, която се губи. Идеята ни е да съберем и да рециклираме тази енергия", обясни директорът на Лабораторията по звукови и вибрационни изследвания към университета Раян Харн.

Той е убеден, че енергията може да бъде използвана и за захранване на сензорите, които следят за структурната цялост на мостовете и сградите. По този начин ще бъде създадена една напълно самодостатъчна система, която ще бъде захранвана от вятъра и вибрациите от превозните средства.

Инженерите смятат, че тези структури могат да бъдат адаптирани и за употреба в по-малки и специфични области, където е трудно да бъдат използвани соларни панели и други източници на зелена енергия.

Снимка: makoyskie.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСпортНовиниСнимкиДиетиАлтернативна медицинаХранене при...ЛайфстайлРецептиЛеченияБотаника