Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Грижа от природата Коприва за повече енергия

Коприва за повече енергия

от 11 апр 2011г., обновено на 04 май 2012г.
Коприва за повече енергия - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност
  Тя е първия дар на пролетта. И никой вече не смята ястията, приготвени с нея, за "простолюдски". Напротив. Манията за завръщане към природата, обзела модерния човек, издига копривата на пиедестал, заради безценните й лечебни и хранителни качества. Реномето на досаден и на всичкото отгоре парлив бурен отдавна е минало за едногодишното тревисто растение Urtica dioica.

  Всъщност, още гръцкият лекар Диоскорид (I в.) е оценил свойството на копривата да спира кръвотечения и кръвоизливи. Обяснението е във високото съдържание на хлорофил - вещество, което по химически състав се доближава до хемоглобина. В древността отвара от коприва е предписвана при чернодробни и жлъчни заболявания, камъни в бъбреците, простуда, ревматизъм, възпаления, подагра и много други болести. От същото време е известна една гръцка рецепта за ястие от коприва, която акад. Иван Странски цитира в своето изследване "Диви и културни растения в България". Любопитното е, че тя доста се доближава до най-често прилаганите и днес рецепти за приготвяне в различни краища на страната: "Копривата да се свари, да се отлее водата, да се нареже на ситно, да се прибави маслиново масло и да се задуши върху пепел (слаб огън). След това да се прибави рибен бульон, счукан пипер и яйца, яденето да се разбърка и да се посипе с пипер".

  През вековете лечебната слава на копривата не помръкнала. Според някои сведения войниците на Цезар, когато опитали да завладеят Британия, се търкали с коприва, за да се предпазят от студа. Средновековните лекари я препоръчват срещу кашлица, болки в стомаха, жълтеница и срещу ухапване от бясно куче.

  Днес е известно, че 100 г пресни листа от коприва съдържат около 84 г вода, 2-3 г белтъчини, З - 4 г захари и 5-6 г разтворими вещества. Освен това копривата е една от най-богатите на белтъчини зеленчукова храна - съдържа много незаменими аминокиселини. Зелените листа на копривата са богати също на органични киселини, ферменти, хлорофил. В свежите листа има още 100 мг витамин С и 9,6 мг каротин, както и значителни количества на витамините К, Д, Е и от групата В. По своя минерален състав копривата е много близка до спанака и киселеца. Но съдържанието на желязо в нея е по-голямо, отколкото при другите листни зеленчуци. Количеството на този микроелемент в копривата достига до 3,9 мг. Ето защо тя се препоръчва на хора, страдащи от изтощение, след тежки операции и на болни от анемия. Подходяща храна е за бременни и майки кърмачки. Богатото съдържание на калиеви соли прави копривата добра при заболявания, които протичат със задържане на течности в тялото, както и при сърдечно-съдови нарушения. Особено полезна е за хората, които приемат медикаменти, извличащи калия от тялото.

  Копривата отдавна присъства в нашата национална кухня. От нея особено през пролетта често се готвят супи, каши, дори се яде на салата. Във великденското меню на по-старите хора и днес се включва баница с коприва. Съвременните диетолози препоръчват за освежаване сок от коприва - самостоятелно или в съчетание с други зеленчуци и плодове - моркови, ябълки, портокали или лимони. Единствено противопоказание за сок от коприва е наличието на камъни в бъбреците.

  Копривата има и разхубавяващи свойства. За повече обем на косата се препоръчва отвара от 100 грама ситно нарязани листа от коприва, залети с половин литър вода и половин литър оцет. Сместа се вари 30 минути, прецежда се и косата се изплаква с нея. Стои няколко часа. Тази отвара регулира и косопада.

  Хубавото е, че след изсушаване копривата не губи ценните си свойства, а освен листата й могат да се използват и корените, в които са открити полизахаридите хидрооксикумарини, цефамиди, които имат доказано имуностимулиращо въздействие. Те въздействат стимулиращо на хора с ниско полово влечение и намалена полова активност.

  В момента млада коприва расте навсякъде и освен веднага да я сложите на трапезата си, може и да се запасите. Още повече, че само след месец листата и стеблата й ще станат прекалено жилави и не така вкусни. Използвайте задължително ръкавици при брането и. Най-бързо ще напълните торбичката с помощта на градинска ножица, като отрязвате само връхчетата (най-крехката част). Избягвайте да берете копривата, избуяла покрай шосета или промишлени предприятия, не само, защото е прекалено прашна, но и защото еко-качествата й са силно накърнени. Ако ще я приготвяте веднага, измийте я много добре (преди сушене не е добре да се мокри). Моята баба задължително попарваше копривата с вряла вода преди да я наситни и сложи в тенджерата на котлона. Каквото и да готвеше с нея, добавяше няколко скилидки чесън и бучка краве масло. Ставаше толкова вкусна чорба, че започвам направо с тази рецепта.

  Чорбата на баба Марийка

  Продукти: 1 кг млада коприва, две връзки пресен лук, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 1 кафена чаша ориз, 1 супена лъжица брашно, няколко скилидки чесън, бучка (50 г) краве масло, олио, червен пипер.

  Копривата се измива добре и се попарва с вряла вода. След като поизстине, се отцежда, нарязва се на ситно и се слага в тенджера на котлона да уври. Към нея се добавя наситнения пресен лук и скилидките чесън. След като продуктите са напълно омекнали, дръпваме тенджерата от котлона и с дървена лъжица намачкваме (претриваме, казваше баба) съдържанието й (може да използвате и пасатор, ако ви мързи). Връщаме на печката, доливаме вода и прибавяме ориза. После пристъпваме към запръжката от олио, дребно нарязан кромид лук, лъжица червен пипер и лъжица брашно. Изсипваме запръжката, изчакваме да поври десетина минути до готовност на ориза, и застройваме с яйцето. Накрая се добавя бучката масло.

  Джуркана коприва

  Продукти: 1 кг коприва, 50 г брашно, 100 г масло, 200 г сирене, 2 яйца, 100 г орехи, девисил и сол на вкус.

  Копривата се изчиства, измива се, накълцва се и се пуска във вряща подсолена вода. След като ври 5-6 минути, се стрива с джуруляк или с дървена лъжица, докато стане на гладка каша. Брашното се задушава в мазнината до златисто, залива се с отделената от копривата отвара, бърка се, докато леко се сгъсти, и се прибавя към стритата коприва. Ястието се вари до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Преди да се свали от огъня, се прибавят разбитите яйца, натрошеното сирене, счуканите орехи и ситно нарязаният девисил.

  Салата от млада коприва

  Продукти: 300 г листенца от млада коприва, 3 с.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, щипка захар, сол.

  Внимателно измитите млади листенца от коприва се попарват съвсем набързо, оставят се да се отцедят, след което се нарязват. В съд за салата се приготвя заливка от зехтин, лимонов сок, сол и захар, прибавят се приготвените листа и се разбъркват. Може допълнително да се прибави и малко счукан чесън. Салатата се поднася веднага.

  Палачинки с коприва на фурна

  Продукти: 500 г коприва, 4 с.л. настърган кашкавал, малка глава лук, 4 с.л. сладка сметана, 2 с.л. олио, сол, черен пипер, 1 с.л. брашно, 1,5 ч.ч. прясно мляко. За палачинките: 2 яйца, щипка захар, 4 с.л. брашно, щипка сол, 1 ч.ч. прясно мляко, олио за пържене.

  Копривата се почиства, измива се и се сварява до омекване в подсолена вода. Отцежда се и се нарязва на ситно. Лукът се нарязва на дребно, запържва се в горещо олио, поръсва се с брашно и се смесва с копривата. След това се разрежда с прясно мляко, посолява се, поръсва се с черен пипер и се кипва леко. Отделно се приготвят десетина палачинки. В намазан огнеупорен съд се редят на пластове палачинки и коприва, като се завършва с палачинка, поръсена с кашкавал и сметана. Запича се до златисто в умерена фурна.

  Шницели от коприва

  Продукти: 300 г коприва, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. ориз, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 глава лук, сол, черен пипер, 2 яйца, олио, 2 с.л. галета.

  Копривата се почиства, измива се и се сварява до омекване в подсолена вода. Отцежда се и се нарязва на ситно. Лукът се нарязва на дребно и се запържва в олио до прозрачност. Прибавя се оризът, разбърква се няколко пъти, залива се с вода и се вари до омекване, като излишната вода се оставя да се изпари. Приготвя се смес от коприва, ориз и яйца, сгъстява се с галета, поръсва се със сол и черен пипер и се оставя малко да престои. След това се оформят шницели, овалват се в брашно и се пържат от двете страни в горещо олио. Накрая се поръсват с магданоз.

  Каша от коприва

  Продукти: 800 г коприва, 70 г краве масло, 40 г брашно, 60 г орехови ядки, 2 яйца, сол.

  Изчистената и измита коприва се пуска във вряща подсолена вода и се вари няколко минути, след което се стрива добре с дървена лъжица. Прибавят се брашното, размито в малко студена вода, и счуканите орехови ядки. Сместа се вари десетина минути, изсипва се в тава и се полива с разтопеното масло. Отгоре се нареждат нарязаните на осминки твърдо сварени яйца. Кашата може да се раздели и на порции, като всяка от тях се гарнира с яйце, изпържено "на очи".

Още по темата:
  • 10 храни, богати на желязо, за повишаване на хемоглобина 10 храни, богати на желязо, за повишаване на хемоглобина
  • КАКВО Е ЕРИТРЕМИЯ? КАКВО Е ЕРИТРЕМИЯ?
  • Морски червеи се използват за медицински цели Морски червеи се използват за медицински цели
  • Скрит железен дефицит – билки, плодове и желязо Скрит железен дефицит – билки, плодове и желязо
3.3/5 8 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

КОПРИВА КОРЕНИ
2.80лв.

КОПРИВА КОРЕНИ

КОПРИВА ЛИСТА
2.50лв.

КОПРИВА ЛИСТА

САПУН С КОПРИВА 60 г НИЯ МИЛВА
2.30лв.

САПУН С КОПРИВА 60 г НИЯ МИЛВА

КОПРИВА таблетки * 120 ТОШКОВ
18.90лв.

КОПРИВА таблетки * 120 ТОШКОВ

ФАРМОНА ХЕРБАЛ КЕЪР ФИТО ШАМПОАН ЗА МАЗНА КОСА С КОПРИВА 330 мл
12.60лв.

ФАРМОНА ХЕРБАЛ КЕЪР ФИТО ШАМПОАН ЗА МАЗНА КОСА С КОПРИВА 330 мл

КЛОРАН СЕБОРЕГУЛИРАЩ ШАМПОАН ЗА МАЗНА КОСА С ЕКСТРАКТ ОТ КОПРИВА 200 мл
28.20лв.

КЛОРАН СЕБОРЕГУЛИРАЩ ШАМПОАН ЗА МАЗНА КОСА С ЕКСТРАКТ ОТ КОПРИВА 200 мл

Коментари към Коприва за повече енергия

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Коприва за повече енергия
    www.framar.bg 
    на 16 May 2025 в 03:26
    Коментирайте "Коприва за повече енергия"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Грижа от природата
  • Червена мъртва коприва
  • Изследване на желязо в кръвта
  • Див рожков, дърво на Юда, Церцис
  • Пълна кръвна картина (ПКК)
  • Хемоглобин (Hb)
  • 10 храни, богати на желязо, за повишаване на хемоглобина
  • Алтернативно лечение на анемия
  • Коприва – състав, полезни свойства и странични ефекти
  • Свойства и значение на хемоглобина
  • КАКВО Е ЕРИТРЕМИЯ?
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Дълголетие и повече жизнена енергия - анкета

преди 101 дни, 12 часа и 36 мин.

Пудендална невралгия - търся повече информация

преди 1123 дни, 4 часа и 50 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 6 часа и 31 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 6 часа и 42 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 6 часа и 49 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 4 дни, 6 часа и 56 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НЕОСТРАТА RESURFACE ИЗГЛАЖДАЩ И ОБНОВЯВАЩ КРЕМ 40 г

НЕОСТРАТА RESURFACE ДОМАШЕН ПИЛИНГ ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ НА КОЖАТА разтвор 60 мл + тампони * 36

ОСТРОВИТ БЯЛА ЧЕРНИЦА ВЕГЕ капсули * 60

АЛЕГРА таблетки 120 мг * 10

АЛМИРАЛ гел 1.16 % 250 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:30:57

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:28:59

ТИРОХЕЛП капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:24:46

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: Таня от 15 май 2025г. в 16:58:08

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: Тодор от 15 май 2025г. в 16:29:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival