Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве КАКВО Е ЕРИТРЕМИЯ?

КАКВО Е ЕРИТРЕМИЯ?

КАКВО Е ЕРИТРЕМИЯ? - изображение

    Наличието на много високи нива на хемоглобин в кръвта се нарича еритремия. Това може да е свидетелство за различни болестни състояния - от хронична обструктивна белодробна болест /тогава заради намаления капацитет на белия дроб компенсаторно се увеличава хемоглобинът/ до някои злокачествени заболявания на костния мозък. Затова наднорменият хемоглобин и хематокрит изискват бързо уточняване от специалист.
    Лечението е с кръвопускания, както и с медикаменти, намаляващи хемоглобина и еритроцитите. В противен случай могат да се развият тромбози - слепване на еритроцитите и запушвания на кръвоносни съдове в мозъка, белия дроб и другите органи. Последиците са ясни - инсулти, белодробен тромбоемболизъм и т.н.

 

ЗАСЯГА НАЙ-ВЕЧЕ МЪЖЕТЕ

    Обикновено болестта се появява на възраст от 40 до 60 години. Прогнозата зависи от възрастта на пациента по време на диагностициране на заболяването, лечението и усложненията.
    В ранните стадии на болестта симптомите обикновено не се проявяват. Но при нарастване на промените в кръвта, пациентите се оплакват от главоболие и виене на свят. Другите симптоми се проявяват в зависимост от това какви системи в организма са засегнати. Парадоксално звучи, но усложненията при еритремията може да се изразяват и чрез кръвоизливи.

 

КАК СЕ ЛЕКУВА?

    Флебтомията /кръвопускане/ може бързо да намали съдържанието на еритроците. Честотата и количеството на кръвопусканията зависят от степента на изразяване на еритремията. След тези процедури в организма се установява недостиг на желязо, което стабилизира произвеждането на еритроцити и намалява необходимостта от повторно кръвопускане. При по-тежките случаи се прилагат методи на лечение, потискащи активността на костния мозък. Преди се използваше радиоактивен фосфор или противоракови лекарства, което понякога е водило до развитието на левкемия.

     Като подпомагащо средство може да започнете да приемате натанал /продава се в аптеките, но разбира се, след консултация с лекуващия ви лекар/, който се приема дълго време, поне една година непрекъснато.

    Друго, което се препоръчва в диетичен план, е в храната ви да има повече сурови зеленчуци и плодове /и особено брокули/, смляно просо, сварено на каша, или само сварено и леко подсладено с мед /просото създава алкална реакция в организма, което подпомага оздравителния процес/, сок от моркови, прясно изцеден - поне по 2 литра на ден, много боровинки /имат изключително високи антиоксидативни свойства/, витамин С в постоянно покачващи се дози, до достигане нивото на толерантност /започва се с 1000 мг на ден - разделено на два приема, и всеки ден се увеличава с 500 мг до получаване на разстройство, след което дозата се коригира, като се намалява с 1000 мг, или се спира до отшумяване на симптомите, след което се опитва отново с по-ниски дози.

    Кисело мляко поне една кофичка на ден за поддържане на чревната микрофлора. Да не се приемат бял хляб, бяла захар, месо - изобщо храни, които водят до подкиселяване на средата в организма. Пушенето и алкохолът се изключват напълно.

За Framar.bg: в-к Здраве за всички

Още по темата:

4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиМедицински изследванияХранене при...СнимкиИсторияАлтернативна медицинаОрганизацииБотаникаНовиниНаправления в медицинатаНормативни актовеЛайфстайлЛеченияДиетиСпециалистиСпортКлинични пътекиЗаведения