300 грама пъпеш дневно спасяват от анемия
Пъпешът стимулира процеса на кръвотворене, действа успокояващо на нервната система и помага при сърдечна недостатъчност. На страдащите от атеросклероза и анемия се препоръчва да изяждат всеки ден по 300 грама пъпеш.
Месестата част на пъпеша се използва като ефективно пикочогонно средство, а също при запек и хемороиди. При бъбречнока-менна болест се препоръчва тридневна пъпешова диета. При хронични заболявания на черния дроб и пикочния мехур е необходимо в продължение на месец да се изяжда по половин килограм пъпеш с влакнеста месеста част.
Впрочем, най-полезните сортове пъпеши имат жи-лаво-хрущялеста и влакнеста месеста част. Пъпешите с "тестена" сърцевина съдържат по-малко захарози и минерални соли. Освен захарози и минерални соли, във всички сортове пъпеши има много белтъчини, целулоза, летливи ароматни вещества, каро тин и витамин С.
И ако структурата на месестата част на пъпеша свидетелства за "витаминен склад", ползата му не зависи от цвета на месестата част, която бива със зеленикави, червеникави оранжеви и бели оттенъци. Както и от аромата, който влияе само на вкусовите качества.
Сега в много европейски страни е популярна американската теория за сокова блицтерапия за прочиства не на организма. Съгласно нея, основа на лечебния сок е пъпешовият сок, тъй като се смила в организма много по-бързо, отколкото всички други плодови сокове.
За извеждане на отпа дъчните вещества от орга низма се препоръчва всяка сутрин в продължение на 20 дни да се изпива на гладно пъпешов сок с добавка от някакви горски плодове.
Народната медицина е използвала пъпешовите кори като болкоуспокояващо средство при натъртвания подагра, силна кашлица, ангина. В тези случаи корите се превързвали с вът решната повърхност към болното място във вид на компрес.
Сладкото и мармаладът от пъпеш по целебни свойства се приравнява към меда.
Коментари към 300 грама пъпеш дневно спасяват от анемия