Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Морски червеи се използват за медицински цели

Морски червеи се използват за медицински цели

Морски червеи се използват за медицински цели - изображение

Морските червеи традиционно се използват за стръв, но специалисти от Западна Франция са установили неподозирани техни свойства. В продължение на няколко години д-р Франк Зал и неговият екип от Френския национален център за научни изследвания са изследвали морските червеи в качеството им на заместител на човешка кръв. Специалистите са открили огромен медицински потенциал на морските червеи по брега на Бретен. Те се отличават със собствен хемоглобин, който има възможността да пренесе 40 пъти по-голямо количество кислород от белите дробове до тъканите в организма, за разлика от човешкия хемоглобин. Отделно този хемоглобин може да е съвместим с всички кръвни групи, пояснява биологът Грегори Раймон.

Резултатите от редица изследвания на френските учени показват, че гръбначно може да живее с кръвта на морско безгръбначно. Хемоглобинът на червеите позволява да се съхраняват органи по-дълго за трансплантации.

Червеите Arenicola marina обикновено са с дължина 10 – 25 см. Характеризират се с хриле по средата на тялото, които им позволяват да живеят на повърхността  повече от 8 часа.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: kandalaksha-reserve.orgОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноРецептиЛеченияНовиниЗдравни съветиСнимкиИсторияАлтернативна медицинаФизиологияОрганизацииМедицински изследванияБотаника