Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Американски учени работят върху тест за откриване на рак чрез дъвка

Американски учени работят върху тест за откриване на рак чрез дъвка

Американски учени работят върху тест за откриване на рак чрез дъвка - изображение

Учени работят върху лесен начин за диагностициране на рак. Те ще определят дали болният страда от злокачествено образувание чрез дъвка, която ще се използва за анализ на летливите съединения, излъчвани от туморите.

От американската компания Volatile Analysis, която разработва бързия тест, обясняват, че дъвката ще има специфичен химически състав. Той ще се свързва със съединенията в слюнката и така ще може да разберат специалистите от какъв вид рак е болен човек. Според изследователите туморните клетки на различните органи отделят различни съединения и дъвката ще показва концентрацията и присъствието им в организма.

Не за първи път се прави опит да се диагностицират злокачествени образувания чрез летливи съединения в слюнката. Съществува метод, чрез който се изследва издишания от пациент въздух, както и тест чрез обучени да помирисват тези съединения кучета. Учените смятат, че новият тест с помощта на дъвка ще може успешно да замести изследванията и анализа на кръв и урина.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: qualitylaboratory.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноНовиниМедицински изследванияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиБотаникаПсихологияСпортТестовеАнкетиИсторияДиетиПатологияАлтернативна медицинаНормативни актовеКлинични пътеки