Начало Здравна медиа Любопитно Екология Арктика преживява своите най-топли месеци от 1900 г. насам

Арктика преживява своите най-топли месеци от 1900 г. насам

Арктика преживява своите най-топли месеци от 1900 г. насам - изображение

Арктика преживява своята най-топла година от 1900-та насам – оттогава се регистрират температурите в най-северната част на планетата.

По информация на Американската агенция по океаните и атмосферата между октомври 2015 и септември 2016 г. температурите са се повишили с 3,5 градуса по Целзий спрямо 1900 г.

"Изключително рядко наблюдаваме толкова силен сигнал от Арктика за постоянното затопляне и неговите каскадни ефекти върху околната среда, както през настоящата година", заяви директорът на програмата за арктически изследвания в Агенцията Джеръми Матис. По думите му този район се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетата.

Учените прогнозират, че 2016 г. ще бъде най-топлата на Северния полюс и това ще е третата поредна година с температурен рекорд в модерните времена.  

Докладът на Американската агенция по океаните и атмосферата е изготвен от над 60 учени от от цял свят. От него става ясно, че рекордната топлина през есента е забавила момента на замръзване на океана и е довела до топене на ледовете и снега в Гренландия.

Климатолозите предполагат, че затоплянето се дължи най-вече на емисиите парникови газове, изхвърляни в атмосферата от горенето на изкопаеми горива, и е подсилено от тихоокеанския феномен Ел Ниньо.

"Фауната и човешките популации в този регион понасят значителни негативни ефекти от климатичните промени. Повишената киселинност в океана вследствие на затоплянето увеличава стреса включително върху черупчестите, които се нуждаят от калциев карбонат, за да формират своите черупки", коментира Джеръми Матис.

Снимка: MirTesen.ru

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовини