Начало Здравна медиа Любопитно Екология Арктическият океан се пълни с тонове боклуци

Арктическият океан се пълни с тонове боклуци

Арктическият океан се пълни с тонове боклуци - изображение

Арктическият океан се превръща с все по-бързи темпове в сметище.Това посочват резултатите от проучване на група специалисти от Университета Кадис в Испания, съвместно с някои институции.

Милиарди тонове пластмасови отпадъци като торбички, бутилки, мрежи за риболов, играчки и много други частици замърсяват морета и океани в световен мащаб.

Океанските течения насочват отпадъците основно от Северния Атлантически океан към Баренцово море и моретата на Гренландия. Остават там зазидани в морския лед, по повърхността и дъното на океана.

Поради климатичните изменения ледът в Арктика намалява и това позволява лесното предвижване и нарастващото разпространение на тоновете отпадъци към тази изолирана част на света. Проблемът се очаква да нарастне през следващите години.

Хората масово не разбират каква вреда оказва пластмасата и нейното последствие върху океаните, особено в една такава екосистема, твърде различна от всяка друга на Земята“, притеснено коментира Андрес Косар Кабаняс, водещ автор на изследването и професор по биология в университета в Кадис.

Една от многото щети оказва влияние върху морските животни, които могат да сгрешат боклуците с храна, която да причини нараняване или смърт.

Според учените около 8 тона пластмасови отпадъци годишно замърсяват океаните. Изследванията показват, че това сметище вече е достигнало близо 110 милиона тона в океанските води. Счита се, че тази маса се струпва на големи площи в субтропичните течения, които ги събират в средата на океаните. Според учените това се равнява на един процент от световното пластмасово замърсяване в световния океан.

Друга такава огромна част на струпване на такива отпадъци е и Северният ледовит океан. Специалистите изчисляват замърсяването приблизително на 3% от общия брой в океаните, като тенденцията очертава застрашаващо нарастване.

Еколози непрестват да предупреждават за огромните щети върху биоразнообразието и екосистемите, които са потенциално застрашени от влиянието на замърсяването в сетовен мащаб.

Изследването е публикувано в Science Advances.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: The Huffington Post

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниНормативни актове