Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Аспиринът в много малка доза намалява риска от рак на яйчниците

Аспиринът в много малка доза намалява риска от рак на яйчниците

Аспиринът в много малка доза намалява риска от рак на яйчниците - изображение

Жените, които съобщават за редовно използване на ниски дози аспирин (100 мг или по-малко), са с 23% по-нисък риск от развитие на рак на яйчниците в сравнение с жени, които не приемат редовно от лекарството. Това сочи проучване, направено от изследователи от Harvard TH Chan School of Public Health. Проучването установило още, че дългосрочната тежка употреба на нестероидни, различни от аспирин противовъзпалителни медикаменти може да бъде свързано с повишен риск от рак на яйчниците.

За разлика от предишни изследвания този път учените анализирали аспирин с ниска доза отделно от стандартната."Нашите открития подчертават, че изследванията върху употребата на лекарството и опасността от рак трябва да вземат предвид дозата на аспирина", казва Моли Бърнард, участвала в проекта.

Все повече доказателства сочат, че възпалението играе роля в развитието на рака на яйчниците. Изследователите отбелязват, че локализираното възпаление, което става при овулация, може да бъде фактор, който допринася за това. Смята се, че аспиринът намалява риска от развитие на заболяването чрез понижаване на възпалението.

Учените анализирали за това проучване данните на 205 498 жени. От тях 1054 развили рак на яйчниците. Специалистите изследвали употребата на аспирин от дамите, ниските дози, приемът на неаспиринови лекарства и ацетаминофен, както и информация за броя на използваните таблетки, честотата, времето и продължителността на употреба.

Изследователите установили, че приемът на ниски дози аспирин е свързана с по-нисък риск от рак на яйчниците, докато стандартната доза (325 мг) не била използвана. Специалистите не наблюдавали по-малък риск от развитие на злокачественото заболяване с по-дълъг срок на приложение на минимални дози на медикамента. Изводът на учените е, че употребата на лекарства като ибупрофен и напроксен, приемани в количества от най-малко 10 таблетки седмично в продължение на няколко години, може да бъде свързана с повишена опасност от рак на яйчниците.

Специалистите са на мнение, че са необходими повече изследвания, за да разберат кои жени могат да се възползват най-много от приемането на ниски дози аспирин за намаляване на опасността от рак на яйчниците.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: rush.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИсторияИзследванияЛеченияЗдравни проблемиАлт. медицинаАнатомияЗдравни съветиХранене при...СнимкиЛайфстайлФизиологияСпециалистиВидеоРецептиБотаникаПатологияАнкетиНормативни актовеКлинични пътеки