Начало Здравна медиа Любопитно Екология Бившият кмет на Ню Йорк ще покрие задължението на САЩ по споразумението за климата

Бившият кмет на Ню Йорк ще покрие задължението на САЩ по споразумението за климата

Бившият кмет на Ню Йорк ще покрие задължението на САЩ по споразумението за климата - изображение

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обеща лично да покрие полицата от 4.5 млн. долара, която Съединените щати са задължени да внасят като страна подписала Парижкото споразумение относно изменението на климата.
"Америка е поела този ангажимент и ако правителството не го изпълни, то това е отговорност на всеки американец", заяви Блумбърг пред CBS.

Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната от Парижкото споразумение. Още по време на предизборната си кампания той нарече глобалното затопляне измислица. Встъпвайки в длъжност, Тръмп превърна Щатите в първата държавата, която се обяви против споразумението.

Фондацията на Блумбърг, обаче, се ангажира да покрие всички разходи, които Федералното правителство на САЩ е съкратило от бюджета за климата.

"Аз съм в състояние да го направя. Така че, да, ще им изпратя чек за средствата, които Америка е обещала на организацията, сякаш са я получили от федералното правителство", каза още Блумбърг, чието нетно състояние се оценява от Forbes на 50 милиарда. Републиканецът допълни, че се надява Тръмп да промени мнението си следващата година и не се ангажира, че отново ще покрие разходите през 2018-та. Блумбърг каза още, че президентът неведнъж е променял мнението си и че човек, който е неспособен да се вслушва в другите и да променя посоката на действие "едва ли е много умен".

Републиканецът категорично отрече зад действията му да стоят политически амбиции или възможна кандидатура за президентските избори през 2020 г. По думите му причината да отдели немалката сума е, че добрият пример на отделните хора и на всяка от страните като цяло ще доведе до ползи за всички.

"Америка е част от проблема. Америка е голяма част и от решението. Длъжни сме да се включим и да помогнем на света да спре едно потенциално бедствие", заяви Блумбърг. Той допълни, че искрено се надява Щатите да изпълнят ангажимента си и да намалят парниковите газове до 2025 г., спрямо изискванията на Парижкото споразумение, давайки пример на редица други страни.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: inhabitat.com, cbsnews.com, theguardian.com
Снимка: politico.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноПсихологияЗдравни съвети