Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Болестта на Алцхаймер - обратима ли е

Болестта на Алцхаймер - обратима ли е

Болестта на Алцхаймер - обратима ли е - изображение
  Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, при което поради недобре известна причина загиват някои неврони на мозъка. В невроните на мозъка се отлагат патологични протеини, които вероятно нарушават техния метаболизъм.

  Заболяването е невъзвратимо, развива се сравнително бавно. Характеризира се с нарушаване на когнитивните функции, така че постепенно пациентът започва да не може да се самообслужва сам. Започва да не познава близките си, да се загубва по улиците и т.н.

  От този момент нататък е необходимо да бъде хранен и обслужван от други хора. Има медикаменти, които могат леко да забавят развитието на когнитивните нарушения. Няма известни медикаменти, които да спрат загиването на невроните. Те се назначават от невролог.

Проф. Иван Миланов, дмн, началник на Клиниката по неврология "Св. Наум" 

За Framar.bg:

Още по темата:

3.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиБотаникаПсихологияСпециалистиХранене при...ЛеченияСоциални грижиИсторияЛайфстайлМедицински изследванияАлтернативна медицинаПроизводителиФизиологияПатологияСнимкиОрганизацииКлинични пътекиСпортНормативни актовеТестовеИнтервютаЗаведенияОбразованиеНаправления в медицината