Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Болестта се бои не само от лекарства, но и от смях

Болестта се бои не само от лекарства, но и от смях

Болестта се бои не само от лекарства, но и от смях - изображение
Смехът е висша проява на така познатата ни приятна емоция, наричана радост, веселие, жизнерадост и любов, на специфичното чувство за благополучие, щастие и дори ликуване. Благодарение на способността на смеха да създава усещане за непобедимост и душевен подем, английският философ Томас Хобс го нарекъл внезапен триумф!

Със сериозното изучаване на влиянието на смеха учените се занимават от 70-те години на XX век, след като американския психолог Норман Казънс, известен още като "човекът, разсмял смъртта", се възстановява напълно от смятаната за нелечима болест колагеноза. До ден днешен, в САЩ смехотерапията се използва дори при лечение на хормонални нарушения, диабет, ракови заболявания и вече има повече от 600 специалисти в тази област.

Хуморът задейства механизмите на ума. Смехотерапията не само подобрява настроението, но и способства за усвояването на голямо количество информация, защото докато се смеем, се подобрява оросяването на мозъка.

По време на смях, в мозъка ни се отделя хормонът на щастието, ето защо започваме да се възприемаме като щастливи и защитени от всичко.

По ефективност смехът може да бъде сравнен с добрата физическа гимнастика, тъй като задейства 80 групи мускули: движат се рамената, гръдния кош, вибрира диафрагмата. Шийните мускули и тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат и съкращават (което облекчава главоболието). Също така се учестява сърцебиенето, понижава се нивото на холестерина. Оптимизира се дишането, рязко се подобрява кръвоснабдяването на органите и тъканите.

Смехът стимулира дейността както на имунната, така и на нервната система, успокоява болката, намалява стреса и нормализира работата на храносмилателната сиситема. Той стимулира изработването на лимфоцити (белите кръвни телца, борещи се с различни инфекции) и ендорфини (вещества - хормони, блокиращи болката).

Смехът е един от адаптивните механизми у човека към заобикалящата го среда, показател на душевно и физическо здраве. Интересен факт е, че само смехът не би бил достатъчен, за да се справим със здравословните проблеми. Оптимална ефективност на смехотерапията се постига, когато се докоснат чувствата, плача, гнева, които са неизбежни спътници на смеха. Емоциите се съдържат в тялото, ума и съзнанието ни, така че всички начини на катарзис са необходими за лечението.

През 80-те години ръководителят на един американски цирк - Майкъл Кристенсен създава "медицинска клоунада". Той пръв организира в Бостън служба за "бърза помощ от клоуни" специално за работа в медицински учреждения. Към настоящия момент бостънската служба, някога състояща се от 10 човека, има няколко големи филиала в Европа. А в Израел преди няколко години дори се появява нова специалност „медицински клоун". Клоуните най-често работят в детски болници, правят представления за деца, скечове и пародии на лекарите.

На 05 юни 2008 година е открита първата в Европа клиника по смехотерапия в детското коремно отделение при детската хирургия на „Пирогов". Клиниката се води от артиста Николай Николаев - проф д-р Коко и неговият асистент доц. Роко. Според Николай Николаев, когато децата са весели и щастливи и лечението им върви по-лесно и по-бързо.

И накрая... не забравяйте, че смехът сближава, смехът отприщва творческото начало, смехът лекува. Смехът е абсолютно безплатен, достъпен е 24 часа в денонощието и не се преследва от закона. Смехът ни прави по-добри, по-светли, по-красиви, по-привлекателни, по-щастливи!

Още по темата:

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиПсихологияАлтернативна медицинаЗдравни съветиНормативни актовеСпециалистиАнкетиИсторияПроизводителиОрганизацииЛеченияАптекиРецептиОткритияКлинични пътекиСоциални грижиНаправления в медицинатаГеографияТестовеИнтервютаСпортМедицински изследванияХранене при...ЗаведенияОбразованиеБотаника