Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Бременните с момче са по-предразположени към усложнения

Бременните с момче са по-предразположени към усложнения

Бременните с момче са по-предразположени към усложнения - изображение

Жените, които са бременни с момче, са по-застрашени от преждевременно раждане, твърди изследване. Между 20 и 24 гестационна седмица рискът е по-висок с 27%, между 30 и 33 седмица той е с 24% по-голям, а между 34-та и 36-та – със 17 на сто.

За да се потвърди наличието на разлики при раждането, основани на пола на бебетата, учените събрали данни от над 574 000 раждания, случили се в периода 1981-2011 г. Изводът им е, че момченцата са по-застрашени да попаднат в опасна за живота ситуация по време на раждане, отколкото момиченцата.
Експертите оценявали връзката между пола на бебето и най-често срещаните рискови ситуации по време на бременността като гестационен диабет, високо кръвно налягане и преждевременно раждане.

При жените, износващи момче, с 4% е по-голяма вероятността да се появи гестационен диабет, а опасността да страдат от прееклампсия е 7%, заключава проф. Клеър Робъртс от университета в Аделаида, Австралия. Относно повишеното кръвно налягане и бъдещите майки на момичета също са застрашени от това състояние. При тях процентът е дори по-висок – 22 на сто.

Резултатите от изследването показват, че може да е необходимо прилагането на специфични интервенции, които да са пригодени за мъжките и женските бебета. Чрез тях могат да се предотвратят нежелани последици както за новороденото, така и за майката. Специалистите проучват и други фактори, основани на пола на ембриона, които да подсказват усложнения при бременност.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: zeenews.india.com
Снимка: shethepeople.tv

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниФизиологияИсторияЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиАлт. медицинаСпортПатологияПсихологияКлинични пътекиВидеоНаучни публикацииЗдравни проблемиИзследванияЛеченияНормативни актовеПроизводителиСпециалистиХранене при...ИнтервютаБотаника