Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Пестицидите предизвикват ранен пубертет при момчетата

Пестицидите предизвикват ранен пубертет при момчетата

Пестицидите предизвикват ранен пубертет при момчетата - изображение

Пестицидите оказват опасно въздействие на организма на детето. Дори десет процентно повишение на тяхното количество е предпоставка за ранен пубертет при момчетата. Това са резултатите от ново изследване на учени от Zhejang University в град Хангжу, Китай.

Под въздействието на пестициди при момчетата започва ранна полова зрялост според учените. Няколко процента на увеличение на пестицидите в организма на детето, увеличава вероятността от ранен пубертет със 110%. Специалистите обясняват това с повишаване на нивата на хормоните, които способстват изработката на тестостерон. Именно този мъжки хормон определя началото на пубертетния период при момчетата. По-рано учените доказаха, че ранната полова зрялост сред децата повишава риска от различни заболявания на средна възраст като рак на тестисите при мъжете и рак на гърдата при жените. Отделно ранният пубертет потискат растежа и предизвикват поведенчески проблеми.

Учените са наблюдавали въздействието на пестицидите пиретроиди, на които се дължат повече от 30% от химикалите в световен мащаб. Пиретроидите се използват за контрол над комари и други насекоми в закрити помещения и на големи площи в околната среда, като поляни. Хората често се сблъскват с тях чрез храната или битови предмети. Те се откриват в плодовете, млякото, дори и в доста детски храни. Съдържанието на тези вещества в човешкото тяло се измерва в нивото на метаболит 3-фенокси бензоена киселина (3-PBA) в урината. Доказано е вече, че тя предизвиква нарушения в ендокринната система, което води до хормонален дисбаланс.

В своето проучване учените са наблюдавали здравето на 460 момчета от Китай на възраст между 9 и 16 години. Десет процентното повишение на съдържанието на 3-PBA в организма на децата се е свързвало с 4-процентно увеличение на нивата на лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон. На тези два хормона се дължи изработката на тестостерона в организма при мъжете. Резултатите на специалистите показват, че повишеният показател на 3-PBA в урината увеличава вероятността от ранен стадий на генитално развитие при момчетата от 73% до 110%.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Depositphotos

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноФизиологияНовиниЗдравни съветиНормативни актовеЛайфстайлЛечения