“Мръсната дузина“ за 2022 г. – плодовете и зеленчуците с най-много пестициди
На 7 април 2022 г. неправителствената организация Environmental Working Group (EWG) публикува своите годишни списъци „Чистите петнайсет“ и „Мръсната дузина“ – 15-те „най-чисти“ и 12-те най-замърсени с пестициди плодове и зеленчуци – използвайки данни от Министерството на земеделието и Агенцията за контрол на храните и лекарствата на Съединените щати.
Екипът експерти от Вашингтон установява, че над 90% от пробите, взети от ягоди, ябълки, череши, спанак, нектарини и грозде, са дали положителни резултати за остатъци от два или повече пестицида. Най-много отровни химични съединения са открити в къдравото зеле, сарепската горчица, лютите чушки и камбите. Например една проба от къдраво зеле, зелено зеле и горчица съдържа до 21 пестицида.
„Мръсната дузина“ за 2022 г.
Хранителните продукти, класирани в списъка с плодовете и зеленчуците, които съдържат най-много пестициди, са:
- ягоди;
- спанак;
- зеленолистни зеленчуци (къдраво зеле, зелено зеле и сарепска горчица);
- нектарини;
- ябълки;
- грозде;
- камби и люти чушки;
- череши;
- праскови;
- круши;
- целина;
- домати.
„Чистите петнайсет“ за 2022 г.
Плодовете и зеленчуците, които не съдържат или съдържат нищожно количество остатъци от пестициди, са:
- авокадо;
- сладка царевица;
- ананас;
- лук;
- папая;
- сладък грах (замразен);
- аспержи;
- пъпеш – сорт „Медена роса“;
- киви;
- зеле;
- гъби;
- пъпеш – сорт „Канталупа“;
- манго;
- диня;
- сладки картофи.
Данните за тази година включват резултати от близо 45 000 проби от хранителни продукти от 2020 г.
Пестицидите са свързани с множество здравословни проблеми, включително такива, които засягат развитието на мозъка. Най-силни доказателства има за въздействието им върху плодовитостта, категорична е Алексис Темкин, токсиколог на EWG.
>>> Токсично въздействие на пестициди
„Мисля, че все още има много неизвестни въздействия.“, казва Темкин. „Ако бъде намалена експозицията, вероятността от неблагоприятни последици за здравето ще бъде намалена.“
Подобно на клиентите, които разчитат на закупените от магазина продукти, изследователите на Министерството на земеделието мият и белят плодовете и зеленчуците, преди тестването им. Въпреки това остатъци от пестициди са открити върху над 70% от тестваните неорганични плодове и зеленчуци. Почти всички нива на пестициди обаче са под законовите граници, определени от правителствените организации.
Една трета от плодовете и зеленчуците нямат доловими нива на пестициди
Тереза Торн, изпълнителен директор на Алианса за храни и земеделие, организация с нестопанска цел, който представлява биологични и конвенционални фермери, споделя, че списъците на EWG не са коректни.
Според нея рецензираните изследвания показват, че данните не са научно подкрепени, особено твърдението, че консумацията на органични храни в сравнение с конвенционално отглежданите продукти ще доведе до по-ниска експозиция на пестициди.
„Остатъците от пестициди при конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци вече са толкова малки, ако изобщо ги има.“, казва Торн. „Тези списъци са подкрепени от рецензирани от партньори изследвания, като целта е да въздействат негативно върху потребителите.“
Тереза Торн коментира, че целта на EWG да помогне на семействата да имат достъп до плодове и зеленчуци, излагани на по-малко пестициди, е постигната отдавна.
Според Торн 99,8% от плодовете и зеленчуците, тествани от Министерството на земеделието по Програмата за данни за пестицидите, са доста под нивата за безопасност на Агенцията за опазване на околната среда. Една трета нямат никакви забележими остатъци от пестициди.
These fruits and vegetables are packed with the most pesticides, 2022 'Dirty Dozen' list reports: https://medicalxpress.com/news/2022-04-fruits-vegetables-pesticides-dirty-dozen
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Дюля
- Млечно смути със замразени плодове
- Как химикалите в ежедневието нарушават ендокрината функция
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Идеи за красиво и оригинално нарязване и аранжиране на плодовете - Втора част
- Японска дюля
- Алкална диета
- Кактус
- Ананас
Коментари към “Мръсната дузина“ за 2022 г. – плодовете и зеленчуците с най-много пестициди