Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Според някои учени плодовете са причина мозъкът ни да е голям

Според някои учени плодовете са причина мозъкът ни да е голям

Според някои учени плодовете са причина мозъкът ни да е голям  - изображение

Нова теория е на път да обърне представите в научните среди защо човешкият мозък е един от най-големите спрямо тялото, сравнено с останалите животински представители. Учените от години са обединени около теорията, че той е толкова голям, защото на първобитните хора им се е наложило да развият комуникативните си умения. Затова мозъкът е трябвало да нарасне.

Определени научни среди смятат, че причината този орган да достигне днешните си размери са плодовете. Изследователи от университета в Ню Йорк проучват храненето, поведението и условията на живот на различни видове примати.

Заедно с нуждата да развиват социалните и комуникационните връзки, защото повечето маймуни живеят на групи, има и втора причина за повишаването на умствения им капацитет. Наблюдението, че например орангутаните по принцип живеят сами, но имат големи глави, се изтъква като подкрепа на твърдението, че не само общуването е поводът за нарастването на мозъка.

Доказано е, че приматите, които предпочитат да се хранят с плодове, са по-развити от останалите, които ядат листа. Последните по-трудно се усвояват, а плодовете съдържат повече полезни и нужни за организма съставки. Привържениците на новата теория смятат, че първоначална трябва да е храната, заради която после са се развили комуникативните и социални умения на маймуните, а оттам и мозъка. Логиката за това според тях идва от факта, че изхранването с плодове е по-сложно заради сезонността им, различните климатични условия, в които растат, и заради многобройните други примати, които се явяват конкуренти за храната.

Тези, които предпочитат този вид меню, трябва да изминават определени разстояния, а това предполага развиването на умения за планиране кога и къде да се тръгне. Също и да победят в битката коя група да се добере най-бързо до най-хубавата храна.

Несъгласните с теорията изтъкват, че начинът на хранене и социалният модел на общуване са взаимодопълващи се фактори, което донякъде я опровергава. От университета в Оксфорд коментират още, че неокортексът, който се намира в сивото вещество, е определящият елемент. Неговият размер е по-важен, а не този на черепа и мозъка като цяло, защото от него зависят мисловните процеси и социалните умения.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: www-tc.pbs.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСпортРецептиЗдравни съветиСнимкиХрани и ястияБотаникаХранене при...Алтернативна медицинаПсихологияНовиниДиетиАнкетиЛеченияФизиологияПатологияОрганизацииИсторияКлинични пътекиМедицински изследванияСпециалисти