Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Броколите са ефективни и срещу рак на черния дроб

Броколите са ефективни и срещу рак на черния дроб

Броколите са ефективни и срещу рак на черния дроб - изображение

Изследване, публикувано в Journal of Nutrition, показва, че броколите имат силата да предпазват от рак на черния дроб. Нездравословният начин на живот, свързан с консумирането на повече захар и наситени мазнини, които се превръщат в телесни мазнини, поставя хората в риск от мастно чернодробно заболяване, водещо до цироза и рак на черния дроб. Затлъстяването поставя мъжете в 5 пъти по-голяма опасност да развият това смъртоносно заболяване.

За да разберат дали броколите помагат конкретно срещу рак на черния дроб, изследователи от университета в Илинойс провели своето проучване върху 4 групи мишки като една част от тях били хранени с нездравословни продукти, друга с броколи, а трета - с нито едно от двете.

Учените открили, че гризачите, които консумирали вредните храни, имали по-високи нива на рак на черния дроб, но когато били добавени броколи към диетата им, броят на възлите намалял. Яденето на зеленчука не повлияло на теглото им, но помогнало черният им дроб да е по-здрав.

Американските специалисти използвали по-високи концентрации от тези, които обикновено се получават от консумацията на броколи, но това само е доказателство, че екстрактът от зеленчука има потенциал да повлияе на рака. Те се съсредоточили само върху броколите, но учените са на мнение, че и други зеленчуци от вида Brassica като карфиола и брюкселското зеле могат да имат същия ефект.

Най-добрият начин да се усвои сулфорафана – съединението в броколите, което има свойствата за борба с рака, е те да се ядат сурови или съвсем леко задушени. Препоръчва се тяхното консумиране да бъде поне три пъти в седмицата.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиИсторияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиАлт. медицинаНовиниХранене при...БотаникаСнимкиПатологияИзследванияФизиологияОрганизацииТестовеСъставкиКлинични пътекиЛечения