Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Ванилинът може да предотврати възпалението на кожата при псориазис

Ванилинът може да предотврати възпалението на кожата при псориазис

Ванилинът може да предотврати възпалението на кожата при псориазис - изображение

Ново изследване насочва към изненадващо и нетрадиционно лекарство за псориазис. Изследователи установили, че синтетичната форма на ванилов екстракт – ванилин, намалява кожните възпаления при заболяването и дори може да ги предотврати.

Специалисти от Китайската медицинска университетска болница в Тайчун, Тайван, давали високи дози от съединението на мишки с псориазис в продължение на 1 седмица. Те забелязали, че при тях значително намалели възпаленията по кожата в сравнение с гризачите, които изобщо не били третирани с веществото или получавали по-малки дози от него.

Псориазисът е хронично заболяване, което се предизвиква от свръхактивна имунна система. Тя ускорява производството на нови кожни клетки и това води до възпаление. Резултатът е червена, сърбяща и люспеста кожа най-вече по лактите, скалпа, ръцете, краката и коленете.

Ванилинът е изкуствено съединение, в основата на което е екстракт от ванилов боб. Новото проучване на Чиен-Юн Хсианг и неговите колеги показва, че той може не само да намали симптомите на заболяването, но и да ги предотврати. Учените са установили, че ванилинът се насочва към възпалителните протеини, които предизвикват състоянието. Съединението влияе върху цитокините, наречени интерлевкини, и им пречи да провокират възпалението на кожата.

Специалистите идентифицирали интерлевкин - 17 (IL-17) и интерлевкин – 23 (IL-23) като ключови при появата на псориазис. Учените предизвикали псориатично възпаление върху кожата на мишки чрез прилагането на препарата имиквимод. Той увеличавал експресията на IL-17 и IL-23. След това екипът слагал различни дози ванилин върху гърба на гризачите. Започнали с количество от 1 милиграм на килограм тегло, увеличили на 5 мг, след това на 10 мг, после на 50 мг и накрая достигнали до 100 мг.
Всички животни имали намаление на нивата на IL-17 и IL-23 след прилагането на съединението ванилин, но при мишките, които получили дози 50 и 100 мг редуцирането на възпалението било осезаемо.

Заключението на изследователите е, че веществото, което се използва за ароматизиране на сладкиши, служи ефективно срещу инфилтрацията на имунните клетки в кожните тъкани на третираните с имиквимод гризачи.

Проучването на учените е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalnewstoday.com
Снимка: foodsforbetterhealth.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиИнтервютаСпортВидеоЗдравни проблемиЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаОрганизацииБотаникаКлинични пътекиЛеченияРецептиЛайфстайл