Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Страдащите от псориазис са предразположени към увреждане на черния дроб

Страдащите от псориазис са предразположени към увреждане на черния дроб

Страдащите от псориазис са предразположени към увреждане на черния дроб - изображение

Хората, които страдат от хронични възпалителни заболявания като псориазис и ревматоиден артрит, са подложени на по-голям риск от развиване на сериозно чернодробно увреждане. Учени от университета на Пенсилвания са направили изследване, при което усилията са били насочени главно към често предписваното при тези болести лекарство метотрексат.

В повечето случаи медикаментът се изписва за лечение на възпалителни заболявания. Резултатите от проучването сочат, че 37% е по-голяма вероятността страдащите от псориазис да получат нарушения на черния дроб в сравнение с хората, които нямат такъв тип заболявания. Картината се усложнява още повече, когато пациентите приемат метотрексат. Тогава рискът от увреждане на черния дроб става двоен.

За целта на изследването учените са анализирали данни от почти 1,3 млн. души без хронични възпалителни заболявания. Към тази цифра са прибавили 198 000 души, болни от псориазис, 12 000 с псориатичен артрит и 54 000 с ревматоиден артрит. Изводите са следните: вероятността пациентите с псориатичен артрит да развият чернодробно заболяване е 38%, когато не провеждат лекарствена терапия. Тя скача на 67%, ако лечението е чрез метотрексат.

Д-р Джоел Гелфанд от Училището по медицина „Перелман“ във Филаделфия към Пенсилванския университет и старши автор на проучването твърди, че това е първото подобно изследване. То подкрепя теорията, че пациентите с псориазис са по-податливи на проблеми с черния дроб за разлика от тези с ревматоиден артрит, лекувани с други лекарства, и от хората без псориазис.

Той добавя, че метотрексатът и всички лекарства, които са токсични за черния дроб, трябва внимателно да се използват при страдащи от псориазис. Особен риск носят и допълнителни фактори като затлъстяването или редовната употреба на алкохол.

Друг специалист, който не е участвал в изследването, подкрепя резултатите от него. Д-р Лорънс Иченфийлд от университета в Сан Диего коментира, че псориазисът се отразява не само на състоянието на кожата. Заболяването трябва да се разглежда като важна част от цялостното здраве на пациента. Най-добрият подход е да се изследва черния дроб и тогава да се предприеме съответното лечение.

Експертите предупреждават, че нестероидните противовъзпалителни средства също могат да допринасат за увреждането на най-голямата жлеза в човешкия организъм.

Явяват се няколко недостатъка на проведеното изследване. Един от тях е невзимането под внимание на смъртните случаи вследствие чернодробно заболяване. Другият е липсата на данни дали пациентите, изложени на риск от увреждане на най-големия човешкия орган след кожата, са лекувани с метотрексат, съчетан с други терапии.

В ръцете на лекарите е да преценяват внимателно рисковете и ползите при използването на определени медикаменти в лечението на страдащи от псориазис и други възпалителни заболявания. Така ще се избегнат допълнителни усложнения и увреждания, които могат да влошат състоянието на пациентите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: azureedge.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЗдравни съветиСпортИнтервютаНовиниВидеоЛюбопитноБотаникаХранене при...ОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиЛеченияСнимкиИсторияРецептиПатологияТестовеИзследванияФизиологияДиетиСъставки