Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Средиземноморската диета може да облекчи тежка форма на псориазис

Средиземноморската диета може да облекчи тежка форма на псориазис

Средиземноморската диета може да облекчи тежка форма на псориазис - изображение

Ново проучване сочи, че освен за предотвратяване на сърдечносъдови проблеми, средиземноморската диета помага и при псориазис. То твърди, че храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, необработено маслиново олио и др., които предимно се консумират при нея, могат да намалят хроничното системно възпаление при това състояние благодарение именно на противовъзпалителните им свойства.

Дерматоложката д-р Сесил Фан и нейните колеги от болница „Мондор“, Франция, събрали информация за начина на хранене на 158 361 доброволци в продължение на 2 години. Всички попълнили въпросник, свързан с псориазиса. 35 735 души отговорили на въпросите, от тях 3557 съобщили, че страдат от заболяването, а от тях 878, че формата му е тежка.

Наред с данните за каква храна приемат участниците, специалистите събрали и такива за начина на живот на хората, индекс на телесна маса, пол, възраст, нива на физическа активност, сърдечносъдови заболявания, дали имат симптоми на депресия, както и дали са пушачи.

Изследователите оценявали хранителните навици на доброволците в зависимост от степента на придържане към средиземноморската диета. След като взели предвид други фактори, които могат да повишат риска от псориазис, учените открили, че е по-малко вероятно болестта да премине в тежката си форма при хора, чиито хранителни навици са близки до диетата.

Проучването не установява връзка между диетата и появата на псориазиса. Но открива такава между тежестта на заболяването и фактори като тютюнопушене, физическа активност, сърдечни болести, високи триглицериди и кръвно налягане, депресия и диабет.

Няма категорично доказателство, че средиземноморската диета подобрява симптомите на псориазиса според някои учени. Д-р Джонатан Силвърбърг, доцент по дерматология от Медицинското училище „Файънбърг“ към Северозападния университет в Чикаго, смята, че този режим на хранене не е достатъчно ефективен, за да замени многобройните възможности за лечение, които се прилагат в клиничната практика. „Но лекарите могат да го използват като допълнителна терапевтична стратегия“, добавя той.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: everydayhealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниДиетиХранене при...ЛайфстайлСпортЗдравни проблемиВидеоЗдравни съветиИнтервютаАлт. медицинаОрганизацииБотаникаКлинични пътекиЛеченияПсихологияАнкетиСнимкиРецептиИсторияТестовеНормативни актовеЗаведенияКалкулаториПроизводители