Според израелски учени средиземноморската диета намалява риска от колоректален рак
Ново проучване на изследователи от Израел, представено на 21-ия световен конгрес на Европейското общество по медицинска онкология, провел се в Барселона, предполага, че средиземноморската диета може значително да намали риска от колоректален рак. Изследователите са категорични, че диета, състояща се предимно от плодове и риба и напълно лишена от газирани напитки, е особено ефективна за предотвратяване на развитието на този вид рак.
Известна като една от най-здравословните, ако не и най-здравословната, средиземноморската диета се препоръчва за профилактика на различни заболявания като болест на Алцхаймер, сърдечни заболявания, диабет и инсулт. Скорошни проучвания също така откриват връзка между здравословния хранителен режим и по-ниския риск от развитие на ракови заболявания. Доскоро обаче компонентите на диетата, отговорни за положителните ефекти, бяха неизвестни.
В своето проучване изследователите включват 808 души на възраст между 40 и 70 години. Всички участници преминават през скрининг или диагностична колоноскопия, като едновременно с това отговарят на въпросници, които определят различните компоненти на ежедневното им хранене.
Въз основа на отговорите и резултатите от скрининга, изследователите откриват, че хората, които имат налични полипи по стените на дебелото черво, съобщават, че консумират по-малко храни, включени в средиземноморската диета, отколкото тези участници с по-добри резултати от колоноскопията. Освен това, доброволците, които консумират дори само два или три компонента на диетата, също имат значително по-добри резултати от тези, които не приемат нито една основна съставка на хранителния режим.
Тези резултати предполагат, че рискът от колоректален рак е обратно пропорционален на броя на компонентите на средиземноморската диета, които участниците консумират ежедневно. При коригиране на данните, за да се вземат предвид и други рискове фактори, изследователите идентифицират два вида храна, включена в диетата, която помага значително за намаляване на риска от рак на дебелото черво, а именно – риба и плодове. Редовната консумация на големи количества от тях, като същевременно се избягват безалкохолни напитки, е най-добрата комбинация за предотвратяване образуването на полипи.
naturalnews.com, hyser.com.ua
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- CA 19-9 туморен маркер
- Компютърно-томографска колонография (Виртуална колоноскопия)
- Лечение при рак на дебелото черво (колоректален карцином)
- Средиземноморска диета: същност и 5-дневен хранителен план
- Черимоя
- Британец се излекува от рак на дебелото черво с масло от канабис
- Прогнозират нарастване на случаите на рак на дебелото черво през 2024-а сред младите в ЕС и Обединеното кралство
- Аспиринът забавя растежа на раковите клетки в дебелото черво
- Средиземноморската диета е полезна и за хората, страдащи от артрит
- Руският писател Солженицин успява да се излекува от рак на дебелото черво със супа
Коментари към Според израелски учени средиземноморската диета намалява риска от колоректален рак