Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Средиземноморската диета е полезна и за хората, страдащи от артрит

Средиземноморската диета е полезна и за хората, страдащи от артрит

Средиземноморската диета е полезна и за хората, страдащи от артрит - изображение

Средиземноморският диетичен режим може да бъде изключително ефективен начин за облекчаване на сковаващата болка при артрит.

"Консумирането на повече зеленчуци, плодове, ядки, зърнени продукти, мазни риби и зехтин, които са характерни за този хранителен режим, допринася и за отпускането на скованите стави", категорични са авторите на изследването от университета на Кент.

Средиземноморската диета носи редица благоприятни ефекти за здравето.

"Този начин на хранене, дори за кратко време, е в състояние да осигури множество физиологични ползи, свързани с остеоартрита", допълват още изследователите.

Във Великобритания около 10 милиона души страдат от артрит. 8,5 милиона от тях страдат от най-разпространената му форма - остеоартрит. Основните симптоми на заболяването, което най-общо се определя като "износване на ставата", са болка и скованост, най-често в коленните и бедрените стави и малките стави на ръцете.

Артритът е хронично заболяване, което означава, че не може да бъде излекувано, а поддържащото лечение струва на британската Национална здравна служба около 5 милиарда лири годишно.

По време на изследването е установено, че при хората, спазвали средиземноморска диета, биомаркер, свързан с възпаление, е спаднал с 47 процента, а друг, показващ степента на разрушаване на хрущяла, се е понижил с осем процента.

Изследването е продължило 16 седмици, като през този период са наблюдавани 99 пациенти с остеоартрит.

Снимка: br.noticias.yahoo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияИсторияБотаникаНаучни публикацииНовиниВидеоХранене при...ПсихологияИнтервютаАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАнкетиСнимкиЛайфстайлФизиологияСпорт