Вентилацията намалява риска от излагане на прахови частици, генерирани по време на готвене
Вентилационната система в кухнята може да намали излагането на фини прахови частици, генерирани по време на готвене, с до 90%, което значително понижава риска от увреждане на сърцето и белите дробове, сочат изследванията.
Замърсяване по време на готвене и нужда от подходяща вентилация
Повечето хора прекарват над две трети от живота си у дома. Но дори и на закрито, мнозина все пак са изложени на опасни нива на замърсяване на въздуха – голяма част от което е в резултат на готвене.
Доказано е, че изгорялата, запържена или задушена храна може да произведе замърсители, наречени фини прахови частици (ФПЧ). Дори остатъците, които се събират във фурната или на котлона, генерират ФПЧ при изгаряне.
Изследванията установяват, че човек може да бъде изложен на около три пъти повече прахови частици, докато приготвя вечеря, отколкото ако се разхожда из замърсената столица на Индия. |
При вдишване ФПЧ могат да засегнат сърцето и белите дробове, като влошат симптомите на астма, допринесат за намалена белодробна функция и дразнене на дихателните пътища и увеличат риска от инфаркт. През 2019 г. приблизително 2,3 милиона смъртни случая се дължат на дългосрочно излагане на замърсен въздух в домакинствата.
Поради стряскащите данни много държави решават да преоборудват жилищния фонд като начин за намаляване на въглеродните емисии. Ирландското правителство, например, възнамерява до края на десетилетието да обзаведе половин милион домове с подходяща вентилационна система. Тази кампания ще предложи на милиони хора възможност както да подобрят качеството на въздуха в домовете си, така и да намалят потреблението на енергия.
Въпреки това, тъй като модернизирането ще направи домовете по-херметични, вентилацията трябва да се управлява правилно и не може да зависи единствено от вкарването на въздух в сградата за разреждане на концентрациите на замърсители. Без подходяща вентилация, фините прахови частици, генерирани по време на готвене, е възможно да останат в кухнята.
>>> Седем начина да предпазите здравето си, докато готвите на газ
Проветряване на дома
Като част от преоборудването е възможно инсталирането на механични вентилационни системи. Това може да бъде толкова просто, колкото аспиратор в кухнята или вентилатор в банята. Но някои домове вместо това ще бъдат оборудвани с пълна система за отопление, вентилация и климатизация, която пречиства въздуха, преди да охлади или затопли помещенията.
Поведението на потребителите обаче може да ограничи ефективността на вентилационната система.
Рисковете остават
Проучване, проведено през 2022 г., включващо 14 ирландски домове, които са модернизирани най-малко 12 месеца по-рано, установява, че аспираторите, отговарящи на съвременните разпоредби, често не се използват по предназначение.
Учените разкриват също, че половината от анкетираните хора не знаят как да използват правилно вентилационната си система. Повечето от тях съобщават, че предоставената им информация, касаеща употребата й, е недостатъчна.
Важно е да се отбележи и факта, че голямата част от участниците не са били наясно с източниците и рисковете за здравето от излагането на прахови частици на закрито и как това е свързано с готвенето.
Как да се намали излагането на прахови частици
Има няколко прости съвета, които е важно да се следват, за да се намали излагането на замърсяване на въздуха по време на готвене.
- Препоръчително е аспираторът да се включва преди готвене и да се изключва около 10-15 минути след приготвяне на храната. По този начин е малко вероятно концентрацията на прахови частици да се повиши до опасни за здравето нива.
- Аспираторът отстранява по-лесно частиците, генерирани от задните котлони на печката, отколкото от предните. Следователно използването на задните котлони е ефективен начин за намаляване на излагането на вредни замърсители.
- Добавянето на сензори за прахови частици към вентилационната система е ефективен начин за намаляване на излагането. По този начин аспираторът ще се включва в определени часове или в моментите, когато нивата на ФПЧ достигнат определен праг.
- Много е важно вентилационната система да бъде инспектирана и поддържана ежегодно. Това гарантира, че тя ще продължи да работи ефективно.
Cooking pollutes your home and increases your health risks, but better ventilation will help, say researchers: https://medicalxpress.com/news/2023-04-cooking-pollutes-home-health-ventilation
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕНЕ ФЮРТЕРЕР НАТУРИА НЕЖЕН МИЦЕЛАРЕН ШАМПОАН ЗА ЧЕСТА УПОТРЕБА 400 мл
НИВЕА ПОЧИСТВАЩИ МОКРИ КЪРПИ ЗА ЛИЦЕ С МИЦЕЛАРНА ВОДА * 25
БИОНИКЕ DEFENCE HAIR ШАМПОАН ЗА КОСА ПРОТИВ СУХ ПЪРХОТ 200 мл
БАБЕ МИЦЕЛАРНА ВОДА 250 мл.
ИВЪНСУИС ЗАЩИТЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 30 мл
КОЗМЕТИЧНИ ТАМПОНИ COTTON SOUND * 80
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Замърсен въздух се използва за изкуство
- Световната здравна организация: Замърсеният въздух е един от основните причинители на рак
- Любопитни факти за природата и нейното опазване, които може би не знаете
- Замърсеният въздух убива повече хора от СПИН и малария, взети заедно
- Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта
- В Торино има вертикална гора, която служи като мембрана за шума и замърсяването
- Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика)
- Направете си смес за сандвичи с масло по 3 начина
- Горещите минерални извори като средство за приготвяне на храна в древността
Коментари към Вентилацията намалява риска от излагане на прахови частици, генерирани по време на готвене